İspanya Başbakanı Rajoy, Tunus'ta

Tunus'a 10 yıl aradan sonra resmi ziyaret gerçekleştiren ilk İspanya Başbakanı Rajoy ile mevkidaşı Şahid, kadına karşı şiddetle mücadele, güvenlik gibi sekiz farklı alanda iş birliği anlaşması imzaladı.

İspanya Başbakanı Rajoy, Tunus'ta
İspanya ile Tunus arasında, farklı alanlarda 8 iş birliği anlaşması imzalandı.

Tunus'a yaptığı günübirlik ziyarette, mevkidaşı Yusuf Şahid ile bir araya gelen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, 2008 mali krizinden kötü etkilenen Madrid'den, 2011'de Arap Baharı isimli sürecin fitilini ateşleyen Tunus'a on yıl aradan sonra ilk ziyaret gerçekleştiren başbakan oldu.

Rajoy ve Tunuslu mevkidaşı Şahid, başkentte gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ülkesinin ekonomik zorluklarla mücadele eden Tunus'taki küçük ve orta ölçekli işletmeler için değerlendirilmek üzere 25 milyon avro değerinde kredi sağlayacağını açıklayan Rajoy, organize suçlarla mücadelede iş birliği ve Tunus'un demokratik geçiş sürecine de destek olma vaadinde bulundu.

Öte yandan Tunus Başbakanı Şahid ise, iki ülkenin "güvenlik ve askeri iş birliğini güçlendirerek, terör ve aşırı düşünce felaketi ile savaşacaklarını" dile getirdi.

İki ülke arasında, güvenlik, suçla mücadele, iletişim teknolojileri, mesleki eğitim, yüksek öğrenim, kadına karşı şiddetle mücadele gibi farklı alanda 8 iş birliği anlaşması imzalandığı belirtildi.

Tunus'ta geçen temmuz ayında, kadına karşı her türlü şiddet ve tacizi cezalandırmayı öngören yasa tasarısı, parlamentoda oy çoğunluğu ile kabul edilmişti. Arap Baharı isimli süreçten sonra kadın hakları konusunda birçok başarıya imza atan Tunus'taki kadına şiddeti cezalandırma yasası, uluslararası hak örgütleri tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.
Kaynak: AA