BM İnsan Hakları Konseyi 37. Oturumu

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, BMGK'nin Suriye'de aldığı ateşkes kararına rağmen bu sabah Doğu Guta'ya yönelik hava saldırılarının sürdüğünü bildirdi.

BM İnsan Hakları Konseyi 37. Oturumu
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye'de aldığı ateşkes kararına rağmen bu sabah Doğu Guta'ya yönelik hava saldırılarının sürdüğünü açıkladı.

Hüseyin, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde başlayan BM İnsan Hakları Konseyinin 37. Oturumu'nda yaptığı konuşmada, Suriye'deki ateşkes kararının BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in lobi faaliyetlerinin ardından alındığını belirterek, katkılarından dolayı İsveç ve Kuveyt'e de teşekkür etti.

Ateşkes kararının uygulanmasında ısrarcı olduklarını aktaran Hüseyin, karara rağmen bu sabah Doğu Guta'ya yönelik hava saldırılarının sürdüğünü bildirdi. Hüseyin, "Doğu Guta'da hava saldırıları bu sabah devam ettiği için ihtiyatlı davranmamız için her türlü sebebimiz var." dedi.

"Doğu Guta'nın yanı sıra, Myanmar'ın Arakan eyaleti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ituri ve Kasais, Yemen'de Taiz ve Burundi son zamanlarda insanoğlunun en üretken mezbahalarından biri haline geldi." ifadesini kullanan Hüseyin, bu bölgelerde önceden yeterli önlem alınmadığı için dehşet yaşandığını söyledi.

- Avrupa'ya eleştiri

Hüseyin, konuşmasında temel özgürlüklerin dünyanın her yerinde gerilemeye başladığına dikkat çekerek, “Zulüm bugün tekrar moda oldu." diye konuştu.

Yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın ise Avrupa için utanç verici olduğunu vurgulayan Hüseyin, buna örnek olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın ay başında "Dış görünüşümüzün (rengimizin) diğer ırklarla karışmasını istemiyoruz." sözünü gösterdi.

Hüseyin, hiçbir dinin, hukukun ve geleneğin çağrısında zulüm bulunmadığını veya bunu desteklemediğini söyledi.

Oturumun ilk gününde Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Mozambik Devlet Başkanı Filipe Jacinto Nyusi, Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove'nin yanı sıra pek çok ülkeden bakanın konseye hitap etmesi bekleniyor.
Kaynak: AA