Vergi Haftası

Marka Koruma Grubu Koordinatörü Sobacı: 'Türkiye'nin gelişmesi ve vatandaşlarımızın refah seviyesinin artırılmasının en temel şartlarından biri etkin, adil ve tabana yayılan bir vergilendirme sisteminin tesisidir'.

Marka Koruma Grubu Koordinatörü Tolga Sobacı, Türkiye'nin gelişmesi ve vatandaşların refah seviyesinin artırılmasının en temel şartlarından birinin etkin, adil ve tabana yayılan bir vergilendirme sisteminin tesisi olduğunu belirtti.

Sobacı, Vergi Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade etti.

Kayıt dışıyla mücadele edildiği takdirde vergi oranlarının ve yükünün artırılmasına gerek kalmayacağına işaret eden Sobacı, Türkiye'nin gelişmesi ve vatandaşların refah seviyesinin artırılmasının en temel şartlarından birinin etkin, adil ve tabana yayılan bir vergilendirme sisteminin tesisi olduğunu vurguladı.

Sobacı, özellikle ÖTV'ye tabi tütün ve alkol gibi yüksek vergili ürünlerdeki artışların sahte ve kaçak ürün ticaretini artırdığına dikkati çekerek, bu kapsamda yapılan mücadelenin sadece kamunun değil, vatandaşların ve kanuna uygun iş yapma gayretinde olan tüm şirketlerin görevi olduğunu bildirdi.

Marka Koruma Grubu'nun geçen yıl yayımladığı "Kaçak, Taklit ve Sahte Ürünlerin Ticareti" başlıklı raporuna göre, sahte ve kaçak ürünlerden ötürü kamunun vergi kaybının 7,2 milyar dolar olarak tahmin edildiğini aktaran Sobacı, şunları kaydetti:

"Bu rakamın kazanılması halinde 90 bin kişinin daha istihdam edilmesi mümkün olabilir. Türkiye'de kaçak ve sahte ürün piyasasının tahmini büyüklüğü 17,2 milyar dolara ulaşmaktadır. OEDC'nin raporuna göre de Türkiye, sahte ve kaçak ürün ele geçirilmesi vakalarında dünyada Çin'den sonra ikinci sırada geliyor. Bu durum tabii ki kolluk kuvvetlerimizin sahte ve kaçak ürünlerle yaptığı mücadeledeki başarısını göstermektedir ancak diğer bir yandan da Türkiye pazarının sahte ve kaçak ürünlere ne kadar açık olduğunu da ortaya koymaktadır."
Kaynak: AA