'Öğretmenin Kişiliği Eğitimin Can Suyudur'

Prof. Dr. Tarhan: 'Öğretmenin kişiliği eğitimin can suyudur. Öğretmen, öğrenciyi severse öğrenci başarılı oluyor. Öğrenci dersi seviyor, okulunu seviyor. Dolayısıyla öğretmen rol model olabilmeli'

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğretmen kişiliğinin eğitimin can suyu olduğunu, öğretmenin öğrenciyi sevmesi sayesinde öğrencinin başarılı olduğunu belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla Sabancı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen "Değerler Eğitiminde Rehber Öğretmenlerin Rolü" başlıklı konferansında eğitimcilerle bir araya geldi.

Tarhan, eğitimde birinci aktörün öğretmen olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Öğretmenin kişiliği eğitimin can suyudur. Başarı için öğrencinin dersi sevmesi gerekir. Peki öğrenci dersi nasıl sevecek? Onun için önce öğretmenini sevmesi gerekiyor. Öğretmenini sevmesi için de öğretmenin öğrenciyi sevmesi gerekiyor. Özetle öğretmen, öğrenciyi severse öğrenci başarılı oluyor. Öğrenci dersi seviyor, okulunu seviyor. Dolayısıyla öğretmen rol model olabilmeli. Öğretmen sevgi cömert olmalı. Çünkü öğrenciler öğretmenlere emanet edilmiş tohum gibidirler. Öğrenmede duygu yönetimi çok önemli. Öğretmenler bu bağlamda değerleri benimsemeli."

İnsanlara bilimsel olarak mutluluğu öğretmek gerektiğini vurgulayan Tarhan, "Bu da pozitif psikoloji ile mümkün. Olumlu yedili neşe, sevinç, ümit, iyimserlik, mutluluk, huzur ve özgüven. Olumsuz yedili ise kin, öfke, nefret, düşmanlık, kibir, kıskançlık ve elem. Olumluyu artırdığımızda olumsuz yok oluyor. Şeytanı taşlamak yerine iyiyi alkışlamak gerekir. İyiliğin aktif olmaması kötülük için yeterlidir. Dolayısıyla kötülüğün azalmasını istiyorsak iyiliği artırmamız gerekmektedir. İyi olanların aktif olma sorumluluğu vardır. Kötülük istisna iyilik esas olmalı." tavsiyesinde bulundu.

Etkinliğe AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli ve İzmir Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi'nin yanı sıra kentte görevli öğretmenler katıldı.

Öte yandan Tarhan, Bornova Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda da "Pozitif Psikoloji ve Değerler" başlıklı bir konferans verdi.
Kaynak: AA