Hocalı Katliamı'nın 26. Yılı

Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği Başkanı Kurban: 'Hollanda Parlamentosu, 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını soykırım olarak tanıdı ama soykırım görmek istiyorlarsa Hocalı'ya baksınlar'.

Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği Başkanı Asıf Kurban, Hocalı Katliamı'nı unutturmayacaklarını söyledi.

Türk Ocakları İzmir Şubesi ile Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği üyeleri, hocalı Katliamı'nın 26. yıldönümü dolayısıyla Konak Meydan'ında bir araya geldi.

Dernek Başkanı Kurban, grup adına yaptığı açıklamada, Ermenistan askerlerinin 1992 yılının 25 Şubat gecesi Karabağ bölgesi için stratejik öneme sahip Hocalı'yı işgal ettiğini anlatarak, şunları belirtti:

"İşgal sonucu sivil, eli silahsız Azerbaycan Türkleri, çocuk, kadın, ihtiyar ve genç ayrımı yapılmadan katledilmiştir. Resmi verilere göre o gece 613 kişi insanlık dışı yöntemlerle öldürülmüştür. Bunlardan 83'ü çocuk, 106'sı kadındır. Ayrıca 487 kişi ağır yaralanmış ve bin 275 kişi rehin alınmış, geri kalan nüfus da binbir zorlukla canını kurtarmıştır. Maalesef, dünya bu soykırıma sessiz kalmıştır."

Katliamın sorumlularından adalet önünde hesap sorulmadığını, batı dünyasının da bu durumu görmezden geldiğini ifade eden Kurban, "Hollanda Parlamentosu, 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını soykırım olarak tanıdı ama soykırım görmek istiyorlarsa Hocalı'ya baksınlar." diye konuştu.

Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şube Başkanı Metin Öney de Hocalı Katliamı'nın hesabının bir an önce sorulması gerektiğini dile getirdi.

Katliamda yaşamını yitirenler anısına vatandaşlara lokma dağıtıldı.

Kaynak: AA