TİKA'nın Desteğiyle Bosna Hersek'te Gençler İş Sahibi Oluyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bosna Hersek’in Gradaçats şehrinde gençlerin istihdam edilmesini sağlayacak yeni projelere imza attı.

TİKA'nın Desteğiyle Bosna Hersek'te Gençler İş Sahibi Oluyor
TİKA, Gradaçats Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) işbirliğinde başlatılan proje kapsamında Gradaçats’ta Mesleki Eğitim Merkezi’nin kurulmasına yönelik ilk adımlar atıldı. Proje ile otomotiv, metal ve tekstil endüstrilerinin hızla gelişmekte olduğu kuzey Bosna’ya Türkiye’nin bu alandaki tecrübelerinin aktarılması hedefleniyor. Özel sektörün vasıflı iş gücü ihtiyacını karşılamayı amaçlayan projenin ilk aşamasında toplam 15 genç, Bursa’daki BUTGEM Eğitim Merkezi’nde CNC makine yönetimi ve programlama konusunda 480 saatlik eğitim aldı. Eğitim alan öğrencilerden 12’si, otomotiv ve makine alanındaki fabrikalarda görev aldı. Proje ile özel sektörde çalışan dört mühendis ve Gradaçats Mesleki Lisesinden bir öğretmen de Bursa’daki eğitim merkezinde eğitici eğitimini tamamladı. Eğiticiler tarafından Gradaçats’ta yeni kurulacak Mesleki Eğitim Merkezinde bu yıl içerisinde toplam 75 kursiyerin eğitilip iş sahibi olması amaçlanıyor.

Gradaçats Belediye Başkanı Edis Dervişagiç, Gradaçats’taki Mesleki Eğitim Merkezi projesinin Bosna Hersek’te bir ilk olduğunu belirterek, belediye olarak gençlerin istihdamını sağlayacak projelere destek verdiklerini ifade etti.

Dervişagiç, “Mesleki Eğitim Merkezinin ihtiyaçları için tahsis ettiğimiz binanın tadilatının bir kısmını bu sene bütçemizden finanse edeceğiz ve TİKA ile UNDP işbirliğinde söz konusu merkezin Bosna’nın kuzeydoğu bölgesine hizmet edeceğini öngörmekteyiz. Proje ile özel sektöre ihtiyaç duyulan vasıflı iş gücü sağlanacak” şeklinde konuştu.

UNDP Bosna Hersek Yerleşik Koordinatörü Sezin Sinanoğlu da, “Bosna Hersek’in ekonomik büyüme oranının yüzde 3’ten yüzde 7’ye çekilebilmesi için yerel yönetim, üst yönetim ve özel sektör arasında işbirliğinin yapılması gerekmektedir. Gradaçats’ta görmüş olduğum enerjiye ihtiyacımız vardır. Gençler ülkeyi terk ediyor. Kendilerine daha kaliteli fırsatlar sağlanmasıyla bunun önüne geçilebilir. Onun için bu projenin diğer yerel yönetimlere de bir örnek olacağını ummaktayım” diye konuştu.

Gradaçats İş Adamları Derneği Başkanı Muhamed Bilajac ise yaptığı konuşmada, Gradaçats, Teşany, Graçanitsa gibi bölgelerde vasıflı iş gücü ihtiyacının gittikçe arttığını ifade ederek, dünyadaki teknolojik gelişmelerine ayak uydurmaya çalıştıklarını söyledi.

Bilajac, “Bu sorunların çözülmesi için iş adamları olarak elimizden geleni yapıyor, diğerlerini de teşvik etmeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

BUTGEM Koordinatörü Muammer Paşa, yerel yönetimin ilgisi olduğu sürece Bursa örneğine benzer bir mesleki eğitim merkezinin bu bölgede de kurulmasını destekleyeceklerini ifade etti.

Paşa, “UNDP, TİKA ve yerel iş adamları tarafından desteklenecek bu proje eğitimin iyileştirilmesi ve istihdamın sağlanması açısından küçük ama önemli bir adımdır” dedi.

Kaynak: İHA