Patent Atölyesi Açıldı

TÜRKPATENT ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan Patent Atölyesi faaliyete geçti.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü iş birliğiyle oluşturulan Patent Atölyesi açıldı.

TÜRKPATENT'ten yapılan açıklamaya göre, Patent Atölyesi ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine interaktif patent araştırma ve uygulama eğitimleri vermek amacıyla oluşturuldu.

Türkiye'de üretilen patent sayıları ve niteliğinin artırılması için gerekli insan kaynağı ihtiyacının eğitim ve öğretimin temelinden başlayarak giderilmesini ve mevcut potansiyeli artırmayı amaçlayan proje, MEB ve TÜRKPATENT arasında imzalanan protokolle başlatıldı.

Proje kapsamında, gençlerin patent başvurularını nasıl yapacağı, ne tür buluşlar için patent alabileceği, bilgiye erişimde izlemeleri gereken yol gibi konularda bilgi ve becerilerinin artırılması amaçlanıyor. Ayrıca, eğitim ve öğretimle gençlerin elde ettikleri birikimleri yeni fikirlere dönüştürerek, buluşların ortaya konulabilmesi hedefleniyor.

Açıklamada, ilk aşamada ortaöğretim ve lise öğrencilerine uygulanacak projenin, gelecekte tüm eğitim kademelerinde hayata geçirilmesinin planlandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Projenin açılışına pilot olarak seçilen Ankara Fen Lisesi, Doğa Koleji, Ankara Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri katıldı.Patent Atölyesi birer haftalık eğitimler halinde faaliyet gösterecek. İlk grup atölye çalışmasına Ankara Fen Lisesinden 15 öğrenciyle başlandı. Eğitimle öğrencilerin günlük hayatın her alanında buluş yapmayı gerektirecek teknik problemlerin varlığını kavraması, bu teknik problemleri tespit edebilen herkesin potansiyel buluşçu olabileceğinin, yapılan buluşların patentle korunmasının önemli olduğunun aktarılması ve patent veri tabanlarından araştırmanın öğretilmesi amaçlanıyor. Ders programı kapsamında, önemli ölçüde video, resim gibi görsel ögelerin kullanılmasının yanı sıra derslerin belli bölümlerinde ünlü buluşların kısa hikayelerinin patent perspektifinden aktarılması da yer alıyor."

Kaynak: AA