Medeniyet Değerlerimiz Anlattıldı

Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Medeniyet Değerlerimiz” başlıklı konferansta İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz bilgi ve birikimlerini katılımcılarla paylaştı.

Medeniyet Değerlerimiz Anlattıldı
Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program Kültür Mahallesi İmam Hatibi Bekir Gülbahar’ın Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Karagöz, Fakülte hakkında kısa bir bilgi verdi. İlahiyat Fakültesi’nin ilk mezunlarını 2018-19 Akademik Yılında vereceğini söyleyen Prof. Dr. Karagöz, konferansın hayırlara vesile olmasını dileyerek, programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Prof. Dr. İsmail Karagöz’ün konuşmasından sonra kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, medeniyet serüveninin çok eskilere dayandığını belirterek, insanoğlunun gerçek anlamda medeniyet sürecinin “Dilediğiniz gibi yaşayın; ama şu ağaca yaklaşmayın” ayetiyle başladığını ifade etti.

Yasağın çiğnenmesiyle insanların terbiye sürecine girdiğini söyleyen Prof. Dr. İdris Şahin, “Medeniyet sürecinde peygamberler kanalıyla bize bazı ana ilkeler verilmiş ve o ilkeler üzerine gitmemiz bekleniyor. Medeniyet diye gördüğümüz şey bugün teknoloji ile ölçülüyor. Hâlbuki bakıyoruz bundan 1400 yıl önce yaşamış olan insanlığın eşiğini biz hala yakalayamıyoruz. Çok güzel cihazlarımız var; ama hala birbirimizi öldürüyoruz. Baktığımız zamana halen vahşi bir süreç yaşıyoruz. İnsanlığın, özelde ise Müslümanların en büyük temennisi, bundan 1400 yılki medeni çıkışımızı tekrardan yakalamaktır. Sevgi, şefkat, onur, ahlak, güven, merhamet ve adalet gibi soyut değerlere odaklanmak gerekiyor” diyerek programın herkes için faydalı olması temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarından sonra sunumunu yapmak için kürsüye gelen İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, medeniyet kelimesinin Medine kelimesiyle irtibatlı olarak doğduğunu belirterek, Hz. Peygamberimizin orada oluşturduğu kardeşlik projesiyle Müslümanların ve İslam’ın medeniyet yürüyüşünün başladığını ifade etti.

İslam medeniyetini sürdüren insanların, Kur’an ayetlerine ve hadislerine önem verdiklerini ve bu ayet ve hadisleri akıl terazisinde tartarak, yorumlayıp usul çerçevesinde değerlendirildikten sonra sonuca ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, insanoğlunun bu dünyaya medeniyet tesisi ve yeryüzünü imar için gönderildiğini söyledi.

Bununla ilgili ayetlerin Kur’an-ı Kerim’de mevcut olduğunu dile getiren Yılmaz, “İslam medeniyetinin en temel değeri bize bunu öğreten ebedi Risalet’tir. İçerisinde hem Kuran’ın hem de Peygamberimizin uygulamalarının bulunduğu temel değerimizdir.” dedi.

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, “İkinci temel değerimiz ezeli hikmettir. Yani insanlık tarihi kadar eski olan hikmet arayışı kâinatı, olayları tanıma, olayların arka planını okuyabilme çabası dediğimiz, akılla, bazen tecrübe ile bazen deneyle, bazen de beş duyu organımızla elde ettiğimiz bilginin daha derinlemesine olanı hikmettir. Üçüncüsü, insanın fıtratında bulunan merhamet duygusu, İslam medeniyetimizin en temel değerlerinden birisidir. Dördüncüsü ise; evrensel adalettir. Bizim İslam medeniyeti olarak kainatta insanlığın huzurunu, mutluluğunu sağlayacak çalışmalar içerisinde olmamız gerekiyor” diyerek sunumunu sonlandırdı.
Kaynak: İHA