Yurt Dışındaki İleri Teknolojili Şirketlerin Alımına Destek

İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurt dışında yerleşik şirketlerin alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı, toplam 3 milyon dolara kadar desteklenecek Söz konusu şirketlerin alımına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler ise şirketler için yüzde 75 ve yıllık 500 bin dolara kadar destekten yararlanacak.

İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurt dışında yerleşik şirketlerin alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı, toplam 3 milyon dolara kadar desteklenecek.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun "Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle ileri teknolojiye sahip yurt dışı şirket ve yurt dışında yerleşik şirkete ait marka alım desteği belirlendi.

Buna göre, ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurt dışında yerleşik şirketlerin alımına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler, şirketler için yüzde 75 ve yıllık 500 bin dolara kadar desteklenecek.

Söz konusu şirketlerin alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı, toplam 3 milyon dolara kadar destekten yararlanacak.

Yurt dışında yerleşik şirkete ait ve kriterleri genelgeyle belirtilen markanın alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı, toplam 2 milyon dolara kadar destek görecek. Faiz desteği miktarı, ödenen faiz giderinin yüzde 50'sini aşamayacak. Faiz desteği, ilk faiz ödeme tarihinden itibaren 5 yıllık faiz ödemelerine verilecek.

Faiz desteği verilecek kredi tutarının hesaplanmasında, yurt dışında yerleşik ileri teknolojiye sahip şirketlerin veya yurt dışında yerleşik şirkete ait ve kriterleri genelgeyle belirtilen markanın alım bedelinin azami yüzde 50'si esas alınacak.

Yurt dışında yerleşik ileri teknolojiye sahip şirket alımına yönelik danışmanlık giderleriyle yurt dışında yerleşik ileri teknolojiye sahip şirket veya yurt dışında yerleşik şirkete ait marka alımına yönelik faiz harcamalarına ilişkin giderlerin desteklenebilmesi için genelgede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ön onay alınması gerekecek.

Kaynak: AA