Yozgat'ta Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı

Bozok Üniversitesi "Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı ve Kaz Günü Etkinliği" düzenledi.

Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştay öncesi konuşan Bozok Üniversitesi Rektörü Salih Karacabey, üniversite bünyesinde kurulan Kaz Üretim Çiftliği ve Damızlık Kaz Üretimi Tesisi’nde yapılan çalışmaların bölgeye, bölge insanına ve ülkeye önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Rektör Karacabey, üniversitelerin bulundukları şehirlerin imkan ve ihtiyaçlarına yönelik misyonlarını yeniden belirlediklerini belirterek, Yozgat’ın tarımsal alanları ve tarımsal üretim açısından bir çok alanda Türkiye’nin ilk 5 şehir arasına giren bir il olduğunu kaydetti.

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi aracılığıyla ilin imkan ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Karacabey, şunları söyledi:

"Bozok Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığı ile çiftçi ve üreticilerimize yönelik gerekli destek sağlanıyor. Bu eğitimlerin bölge ve bölge insanımıza önemli katkı sağlayacak. Bozok Üniversitesi bünyesinde kurulan Kaz Üretim Çiftliği ve Damızlık Kaz Üretimi Tesisi’nde yapılan çalışmalar bu amaç doğrultusunda bölgeye, bölge insanına ve ülkeye önemli katkılar sağlayacaktır."

Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Boz ise, üreticilerin geleneksel yöntemle kaz üretimi gerçekleştirdiğini belirterek üreticilerin bilimsel yöntemlerden yararlanmaları gerektiğini aktardı.

Kaz yetiştiricilerinin üretime çoğunlukla serbest ortamlarda devam ettiğini vurgulayan Boz, şöyle konuştu:

"Kontrolsüz bir üretimle devam ediyoruz. Kötü şartlarda yetiştiricilik yapıyoruz ama bunları en iyi şekilde pazarlamaya çalışıyoruz. O yüzden bu çalıştayımızın önemi yüksek. Biz kazı çok iyi fiyatlara pazarlayabiliyoruz. Yetiştirdiğimiz şartları çok iyi zannediyoruz ama artık bu iş böyle değil, bunu değiştirme zamanı geldi. Bizler üniversite olarak bakanlık olarak elinden gelini yapmaya çalışıyoruz. Ama esas durum tabii ki üreticilerimizde. Sizler bizden bilgiyi ne kadar çok alırsanız bunu ne kadar uygulamaya sokarsanız kaz yetiştiriciliğini o kadar sektör haline getirip ilerleyebilirsiniz."

Sağlıklı bir üretim gerçekleştirmek için çaba sarf etmek gerektiğini anlatan Boz, "Bulunduğumuz durum çok iyi bir durum değil. Bu durumu değiştirebilmek için bilimsel gerçeklikleri bakanlığımızın yönetmeliklerini iyi takip etmeli ve iyi anlamalıyız. Özellikle doğru bilinen yanlışları yaymamalıyız." ifadelerini kullandı.

Çalıştaya, Yozgat Vali yardımcıları Adem Yılmaz ve Salih Altun, KOP Başkanı İhsan Bostancı, daire müdürleri, kaz üreticileri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA