Selçuklu Mezarlığı'na Fotoğraf Sanatçılarından İlgi

Muğla'nın Fethiye ilçesinden Bitlis'e gelen 30 fotoğraf sanatçısı, Ahlat'ta Selçuklu Meydan Mezarlığı ve ilçenin tarihi mekanlarını fotoğrafladı.

Selçuklu Mezarlığı'na Fotoğraf Sanatçılarından İlgi
Bitlis'in Ahlat ilçesindeki dünyanın en büyük İslam mezarlığı olan Selçuklu Meydan Mezarlığı, Türkiye'deki birçok fotoğraf sanatçısının ilgi odağı haline geldi.

Türklerin Anadolu'ya giriş kapısı olarak bilinen Ahlat, bünyesinde barındırdığı tarihi eserlerle ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra fotoğrafçıların da ilgisini çekiyor.

Muğla'nın Fethiye ilçesinden Van Gölü Expresi ile 48 saat süren yolculuğun ardından Bitlis'e gelen Fethiye Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği üyeleri, Selçuklu Mezarlığı'nı ve ilçenin tarihi mekanlarını fotoğrafladı.

- "Resmen açık hava müzesi"

Dernek Başkanı Ömer Öner, yaptığı açıklamada, Fethiye'den 48 saat süren yolculuğun ardından Bitlis'e vardıklarını söyledi.

Uzun yıllardır arkadaşlarını bu coğrafyaya getirmek istediğini ifade eden Öner, şunları kaydetti:

"Bir hafta bu bölgede fotoğraf çekeceğiz. Tren yolculuğu yapmak istiyorduk. Daha önce Kars'a gitmiştik. Çok rahat ettik. Son zamanlarda Van Gölü Expresi de sıklıkla kullanılmaya başlandı. Haftada sadece iki kere olması sıkıntı. Sefer sayısının artırılması gerekiyor. Bu taraflara trenle gelip gezmek isteyen çok kişi var. Tren yolculuğu denediğim en medeni ve sosyal yolculuktu. Birçok kişiyle tanıştık. Çok keyifli anlar yaşadık. Trenle yolculuk tam bir kültür mozağiyidi."

Gezmenin insana çok şey kattığını ve vizyoner anlamda geliştiğini belirten Öner, özellikle bu bölgeye gelecek insanların Van Gölü havzasını görmesi gerektiğini dile getirdi.

"Selçuklu Mezarlığı resmen açık hava müzesi. Selçuklulara ait bilinen en belirgin yapılar ve kayıtlar burada." diyen Öner, "Aynı zamanda Ahlat taşından örülen evleri ve Ahlat mimarisini de görmek mümkün. Burada çok önemli olan Ahlat bastonu üretiliyor. Bitlis beşminaresi ile harika. Onları görmek mümkün. Nemrut Krater Gölü çok güzel. Buranın tarihi ve doğal güzelliklerini fotoğraflayacağız" ifadesini kullandı.

- "Toplumun buraların farkına varması gerekiyor"

Fethiye Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları da buraya ilk defa geldiğini, bu coğrafyada böyle değerlerin halen aynı özellikte korunmasının çok sevindirici olduğunu aktardı.

Bitlis'in gezip görülmesi gereken bir yer olduğunu kaydeden Torunoğulları, "Bölgenin tarihi ve turistik alanların öne çıkması sevindirici. Çünkü burası görülmeye değer. Toplumun buraların farkına varması gerekiyor. Buraların tanıtımı için dernek olarak çok destek vereceğiz. Sosyal medya hesaplarından gereken tanıtımları yapacağız." diye konuştu.
Kaynak: AA