YEE 'Türkçe Öğretim Portalı' Tanıtım Programı

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş: 'İlk olarak 20 bin kullanıcı hedefi öngördük fakat hiçbir reklam yapmadığımız halde bu rakam 100 bine ulaştı' 'İnanıyorum ki bundan sonra da Türkiye ile irtibatlı sayısı her geçen gün artacak. Çünkü bu 100 bin kişi sadece Türkçe öğrenmiyor. Türkiye ile irtibatı artıyor ve Türkiye ile iş yapıyor. Türkiye'den evlenecekler, iş kuracaklar ve Türkiye ile ilişkileri ömür boyu devam edecek'

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, "Türkçe Öğretim Portalı"nın kullanıcı sayısının 100 bine ulaştığını belirterek, "İnanıyorum ki bundan sonra da Türkiye ile irtibatlı sayısı her geçen gün artacak." dedi.

YEE tarafından geliştirilen "Türkçe Öğretim Portalı"nın tanıtım programı Sheraton Otel'de yapıldı. Programın açılışında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yabancı öğrenciler, Türkçe ve Türkiye serüvenlerine ilişkin eğlenceli bir sunum yaptı.

Programda, "Türkçe Öğretim Portalı"nın tanıtımına ilişkin video gösterimi yapıldı.

Prof. Dr. Ateş, burada yaptığı konuşmada, YEE olarak yurt dışında Türkiye'nin bilinirliğini ve itibarını artırmak için çalıştıklarını ve bu faaliyeti yerine getirirken 5 temel eksende hareket ettiklerini söyledi. Ateş, bunları Türkçeyi öğretmek, kültürel etkileşimde bulunmak, kültürel diplomasi ve bilim diplomasisi faaliyetleri yürütmek ve kurumsal kapasiteyi geliştirmek olarak sıraladı.

YEE olarak çok cüzi bir bütçe ve az personelle yurt dışında bu amaçları yerine getirmek için çalıştıklarını ve başarılı olduklarını vurgulayan Ateş, "Çünkü biz sadece işimize odaklanıyoruz, başarıya değil." diye konuştu.

Ateş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 yıl önce "Dilimizi öğretirken ücret almayın" dediğini ve kendilerinin de bu şekilde hareket ederek kurslarda sadece kitap ücreti aldıklarını hatırlattı. Bir kurs oluşturmak için birçok ön koşul olduğuna dikkat çeken Ateş, bunları yerine getirmektense Kalkınma Bakanlığına müracaat ettiklerini ve onun desteğiyle söz konusu portal projesini uyguladıklarını belirtti.

Ateş, "İlk olarak 20 bin kullanıcı hedefi öngördük fakat hiçbir reklam yapmadığımız halde bu rakam 100 bine ulaştı." dedi.

Bir sonraki adım olarak 500 bin kullanıcı altyapısı için çalışacaklarını ifade eden Ateş, şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki bundan sonra da Türkiye ile irtibatlı sayısı her geçen gün artacak. Çünkü bu 100 bin kişi sadece Türkçe öğrenmiyor. Türkiye ile irtibatı artıyor ve Türkiye ile iş yapıyor. Türkiye'den evlenecekler, iş kuracaklar ve Türkiye ile ilişkileri ömür boyu devam edecek. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti büyük bir devletin adıdır ve bu devlet zalime karşı her zaman sert, mazluma karşı her zaman şefkatlidir. Bu eser de değerli YEE çalışanlarının eseridir."

- Türkçe Öğretim Portalı

Türkçe öğrenmek isteyen herkese cep telefonu, tablet ve bilgisayarından kendi başına çalışma imkanı sunan "Türkçe Öğretim Portalı", geçen yıl şubat ayında yayına başladı ve bir yıldan kısa bir sürede 100 bin kullanıcı sayısına ulaştı.

Dil öğretimindeki 4 temel beceriye göre tasarlanan portalda kullanıcılar, binlerce farklı etkinlik ile interaktif şekilde okuma, dinleme, konuşma ve yazma derslerini tamamlayarak Türkçe öğrenebiliyor.

Hiç Türkçe bilmeyenler için belirlenen A1 seviyesinden yüksek düzey olan C1'e farklı eğitim seviyeleri sunan portalda, kullanıcılar kendilerine uygun düzeyden başlayarak Türkçelerini geliştirebiliyor.

Çeşitli video ve oyunların da yer aldığı sitede kullanıcılar, eğlenceli bir şekilde Türkçe öğreniyor.

Kullanıcılar çeşitli gruplara ayrılmış Türkçe kelimeleri 11 etkinlikle kolayca öğrenebiliyor. Etkinliklerde Türkçe bir kelimenin okunuşunu duyan, resmini ve yazılışını gören kullanıcılar, kelimeleri kendileri de telaffuz ederek sistem üzerinden puan toplayabiliyor.

Portalda kullanıcılar, arkadaş olarak eklediği kişilerin ve sistemde en yüksek dereceye sahip ilk on kullanıcının puanlarını ve ulaştıkları seviyeyi görebiliyor. Ayrıca portal, puana göre kullanıcılara "yetenekli, sabırlı, dikkatli, bilgili ve çalışkan" gibi çeşitli rütbeler veriyor. Anlık paylaşım imkanı sunan site üzerinden, kullanıcılar sosyal medya hesaplarına bağlanarak ilerleme durumlarını ve siteyle ilgili düşüncelerini arkadaşlarıyla paylaşabiliyor.
Kaynak: AA