Varto Kaymakamı Çetin, Balık Sağımı Yaptı

Muş’un Varto Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin, 37 milyon adet yıllık kapasiteli alabalık yavrusu üretim kuluçka hanesini ziyaret ederek balık sağımı yaptı.

Varto Kaymakamı Çetin, Balık Sağımı Yaptı
Varto Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin, ilçeye 20 kilometre mesafede bulunan Beşikkaya köyüne bağlı Hızır çeşmesi mevkiinde faaliyet gösteren ve yıllık üretim kapasitesi 37 milyon alabalık yavrusu üretim kuluçka hanesi ziyaret etti. İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Binbaşı İsmail Terzi ile birlikte, tesiste incelemelerde bulunan Kaymakam Çetin, Binbaşı Terzi ile birlikte balık sağımı yaparak kuluçka dönemi ile ilgili bilgiler aldı.

Tesiste incelemelerin ardında açıklamalarda bulunan Kaymakam Mehmet Nuri Çetin, ”Burası zamanında teröristlerin ana merkezlerinden biri idi. Burada üç dört gurup teröristin kaldığı alanlardı.37 milyon kapasiteli tesisimiz doğru dürüst faaliyet gösteremiyordu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine alabalık veren tesislerden bir tanesi. Bu yıl tesisimiz daha bir güzellik yapıyor. Yaklaşık 5 milyona yakın kırmızı benekli alabalık üretimi yapacak. Yavrular çıkmış inşallah üç dört ay sonra piyasaya sunulacaktır. Bizde her türlü desteği veriyoruz. Daha önceden bazı ufak tefek eksiklikleri vardı. Kendisine destek olduk. Tesisimiz ülke ekonomisine katkı sunuyor. Müteşebbisimiz yeni bir balık üretim tesisi kurmayı düşünüyor. Bu konuda gerek katkı olsun, gerek vergi muafiyeti olsun, gerekli kalkınma ajanslarından da diğer birimlerimiz olsun kendisine gerekli yardımı sağlayacağız. Burada tesisi bize açtı bizi misafir etti. Kendisine teşekkür ederiz. ”Terörün olmadığı yerde her şey yapıyorlar görüyorsunuz. Havuzlarımız dolu, balıklarımız üretiliyor. İnsanlarımız hem ucuza balık yiyor hemde ithalat ve ihracatta katkı sağlıyor” dedi.

Yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren tesis sahibi Abdurrahman Baltaş, tesis ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Yıllık kapasitesinin 37 milyon olduğunu belirten Baltaş, “Yıllık kapasitesi toplamda 37 milyon adettir. 30 milyonu gök kuşağı alabalığıdır. 7 milyonu ise Karadeniz anacıdır. Yani kırmızı beneklidir. Bizim büyük havuzlarımız var. Bunları 8 metre uzunluğunda 4 metre genişliğinde 10 tane havuzumuz var. Anaçlarımızı havuzların içerisine koyuyoruz. Dişileri ayrı erkekleri ayrı bırakıyoruz. Sağım sırasına geldiği zamanda bunları tekrar ayrı ayrı havuzlara koyuyoruz. Siber plas havuzlarımız var o havuzlara koyuyoruz. Elemanlarımız onları sağıyorlar. Sağdıktan sonra dişileri sonra erkeğin spermi ile karıştırıyoruz. İki üç dakika kaldıktan sonra dolaplara koyuyoruz. Bu dolapların içerisinde 45 gün kaldıktan sonra bunlar canlanıyor. Canlandıktan sonra siber plas havuzlara koyuyoruz" dedi.

“Muş’ta alabalık etkinliği yapmak istiyorum"

Alabalık yetiştiriciliğinde en önemli unsurun yavru üretimi olduğunu ifade eden Batlaş, Muş’ta bir de alabalık yemi üretim fabrikası açmak istediğini ve kendi yemini kendisinin üretmek istediğini kaydetti.

Muş’ta önümüzdeki sene bir gün alabalık günü olarak kutlanmasını isteyen Baltaş, halka ekmek arası balık dağıtmak istediğini ve bunun için destek beklediğini sözlerine ekledi.

Varto Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Binbaşı İsmail Terzi ile il müdürlüğünde görevli su ürünleri mühendisi Fatih Turan, Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Muhammed Lütfi Turgut Beşik kaya köyündeki tesisleri inceledikten sonra ilçeye gitmek için tesisten ayrıldılar.
Kaynak: İHA