TÜBİTAK'tan Destek Ödemesi Açıklaması Açıklaması

'524,1 milyon lira fark, söz konusu zaman aralığında yapılan tüm ödemelerle sektörel dağılımı yapılan ödemelerin arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Açıklaması yapılamayan herhangi bir ödeme mevcut değildir'

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK), kurumun destek ödemelerinde izah edilemeyen bir fark oluştuğu iddiasına ilişkin, "524,1 milyon lira fark, söz konusu zaman aralığında yapılan tüm ödemelerle sektörel dağılımı yapılan ödemelerin arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Açıklaması yapılamayan herhangi bir ödeme mevcut değildir." ifadesi kullanıldı.

TÜBİTAK tarafından, bir gazetede "6,7 milyarlık hibede şüphe" başlığıyla yer alan habere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Haberin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından cevaplanan CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin'in TÜBİTAK desteklerine ilişkin soru önergesine dayanılarak hazırlandığı belirtilen açıklamada, "Soru önergesinin birinci sorusu '2002 yılından bugüne dek Ar-Ge, inovasyon ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimi için verilen teşvik ve desteklerin yıllara göre miktarı ve milli gelir içindeki payı nedir?' şeklinde olup, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) destekleri yıllara sari rakamlar olarak verilmiş ve 2002-2017 yılları için toplamda 6 milyar 727,1 milyon lira rakamı cevap olarak iletilmiştir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, soru önergesindeki "2002 yılından bugüne dek Ar-Ge ve inovasyon teşvik ve desteklerinin sektörlere göre dağılımı miktar ve oran olarak nasıldır?" sorusuna ise sektörel dağılımı yapılmış ödemeler sonucu ortaya çıkan 6 milyar 203 milyon lira rakamının cevap olarak iletildiği bildirildi.

Her iki soruya verilen cevapların farklı amaçlarla hazırlandığına işaret edilen açıklamada, "Birinci soruya verilen cevap, söz konusu zaman aralığında yapılan ödemelerin tamamını içerirken, diğer soruya verilen cevap ise sadece sektörel dağılımı yapılmış programlara ait ödemeleri içeriyor. Bilindiği üzere TÜBİTAK tarafından sektörel baza intikal etmemiş olan erken aşama girişim ve fikirler de desteklenmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, girişimcilik alanlarında kapasitenin artırılması, patent programları, teknoloji transfer ofisleri, Teknogirişim Programı, San-Tez Programı, Üniversite Sanayi İşbirliği Destek Programı ile Proje Pazarları Destek Programı gibi kalemlere ilişkin ödemeler için sektörel dağılım yapılmadığından 6 milyar 727,1 milyon lira ile 6 milyar 203 milyon lira arasında fark ödemesi oluştuğuna dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Özetle sektörel dağılımı yapılmayan 524,1 milyon lira fark, söz konusu zaman aralığında yapılan tüm ödemelerle sektörel dağılımı yapılan ödemelerin arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Açıklaması yapılamayan herhangi bir ödeme mevcut değildir."
Kaynak: AA