Poroşenko, Yanukoviç Davasında Tanık Oldu

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, eski Devlet Başkanı Yanukoviç’e karşı açılan davada tanık olarak video konferans yoluyla dinlendi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, vatana ihanet suçlaması ile eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’e karşı açılan davada tanık sıfatı ile dinlendi.

Kiev Obolon Bölge Mahkemesi’nde görülen davaya Poroşenko video konferans yoluyla bağlanarak kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Poroşenko, yoğun görüşme, toplantı ve programları nedeniyle duruşmaya şahsen katılamadığını belirtti. Poroşenko duruşmadaki ifadesinde Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına Ukrayna devletinin rızası olmadan girdiğini söyledi.

2014 Şubat ayının sonlarında Kırım'da bulunduğu sırada yeşil üniformalar içerisinde askerler gördüğünü anlatan Poroşenko, "Bunlar Rusya Federasyonu’nun Karadeniz filosundaki silahlı kuvvetlerinden askerlerdi. Bunlar Ukrayna topraklarına Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde havaalanı ve limanlardan 20 Şubat’tan başlayarak yayıldılar.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Poroşenko, Rusya’nın bugün Ukrayna’nın egemenliğine karşı hibrit savaşı yürüttüğünün pek çok delili olduğunu savundu.

Yanukoviç’in avukatı Vitaliy Serdyuk, başka sorular sormak istediklerini de ifade ederek, Poroşenko’yu tekrar tanık olarak dinlemek için mahkemeye başvuracaklarını dile getirdi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de 2013-2014’te yaşanan protesto olaylarıyla birlikte Rusya’ya kaçan eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, vatan hainliği, Ukrayna’nın devlet sınırlarının değiştirilmesine yönelik kasıtlı eylemlere yardımcı olmak ve Ukrayna’ya yönelik saldırılara yardımcı olmak suçlamalarından yargılanıyor.
Kaynak: AA