İsmail Küçükkaya Ve Fidel Okan'ın Hakaret Davası

Küçükkaya: 'Fidel Okan'ı tanımıyorum. Dolayısıyla tanımadığım bir insan benim haber kaynağımı bilemez. Bir liste gördüm. O listeyi teyit etmek amacıyla gazetecilik kaynaklarımla farklı kaynaklarımla görüştüm. Kamuoyunu bilgilendirme görevimi bu ilkeler ışığında gerçekleştirdim. Haber kaynağımı açıklamak istemiyorum' Bakan Kaya'nın avukatı Bulut: 'Sanıklar fikir birliği içerisinde hareket etmişlerdir. Olay medyaya yansımadan önce yalan haberin hazırlanması safhasında birlikte hareket ederek, Bakan Kaya hakkında gerçek dışı deliller toplamaya çalışmışlardır. Okan'ın attığı tweetler dosyada vardır. Cezalandırılması için yeterli deliller mevcuttur. İsmail Küçükkaya da suçunu itiraf etmiştir'

Fox TV Haber Spikeri İsmail Küçükkaya ve avukat Fidel Okan'ın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın eşi İlyas Kaya hakkındaki ByLock iddiaları üzerine "kamu görevlisine alenen hakaret" ve "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık İsmail Küçükkaya ve avukatları ile müşteki Bakan Kaya'nın avukatı Erol Bulut katıldı.

Hakim, Ankara Batı 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sanık Okan'ın talimatla alınan ifadesinin gönderildiğini belirtti.

Küçükkaya'nın avukatı İlkay Sezer, müvekkilinin FETÖ soruşturmalarını sulandırmakla itham edildiğini ifade ederek, FETÖ kapsamındaki soruşturmalara yönelik itirazlara ilişkin bazı köşe yazılarını mahkemeye sundu.

Sezer, "Sunduğumuz bu köşe yazıları, FETÖ soruşturmalarının sulandırılmasına ilişkin girişimlerin iktidar tarafından takip edildiği ve bilindiği açısından önem arz etmektedir. Sanki müvekkilimizin beyanıymış gibi dile getirilen suçlar, onun okuduğu köşe yazılarından ibarettir." dedi.

Sezer ayrıca, müvekkilinin hükümeti aşağılamakla yargılandığını anımsatarak, yayın çizgisini göstermek için Küçükkaya'nın 2 yıllık süreçte haber programında yaptığı yayınlardan örneklerin yer aldığı bir flash belleği mahkemeye verdi.

Küçükkaya da hiçbir programında bakanlara veya hükümet üyelerine istifa çağrısı yapmadıklarını, hükümetin terörle mücadelede yaptıklarına yayınlarında yer verdiğini belirterek, tarafsız yayın yaptıklarını göstermek için bu flash belleği mahkemeye sunduklarını söyledi.

- "Fidel Okan'ı tanımıyorum"

Hakim Ülker Kirazcı, diğer sanık Fidel Okan'ın beyanlarında söz konusu iddiaların, gazete direktörü ve gazete sahibiyle konuşularak haber yapıldığını söylediğini aktararak, Küçükkaya'ya "herhangi bir gazete direktörü ya da gazete sahibiyle görüşerek bu bilgiyi elde edip etmediğini sordu.

Küçükkaya da Fidel Okan'ı tanımadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla tanımadığım bir insan benim haber kaynağımı bilemez. Haber kaynağım bu olaya özgü tek kişi değildir. Bir liste gördüm. O listeyi teyit etmek amacıyla gazetecilik kaynaklarımla farklı kaynaklarımla görüştüm. Kamuoyunu bilgilendirme görevimi bu ilkeler ışığında gerçekleştirdim. Haber kaynağımı açıklamak istemiyorum. Çünkü bundan sonra haber kaynağımla kurduğum güven ilişkisini sarsmak, zedelemek istemiyorum. Böyle bir yola gidersem hiçbir haber kaynağım bana güvenmez ve haber vermez."

Müşteki Bakan Kaya'nın avukatı Erol Bulut ise şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, müvekkilinin ülkenin içinde bulunduğu durumlar nedeniyle duruşmaya katılamadığını, uygun görülmesi halinde yazılı beyanla yetinilmesini istedi.

Fidel Okan'ın beyanlarını kabul etmediğini dile getiren Bulut, şunları kaydetti:

"Sanıklar fikir birliği içerisinde hareket etmişlerdir. Olay medyaya yansımadan önce yalan haberin hazırlanması safhasında birlikte hareket ederek, Bakan Kaya hakkında gerçek dışı deliller toplamaya çalışmışlardır. Okan'ın attığı tweetler dosyada vardır. Cezalandırılması için yeterli deliller mevcuttur. İsmail Küçükkaya da suçunu itiraf etmiştir. Yalan haber yaptığını, basın yayın yoluyla hakaret ettiğini, boşanma davası açtığını ve boşandığını söylediğini, kişilik haklarına saldırdığını, kamuoyunda olumsuz bir algı oluşturduğunu, amaç hasıl olduktan sonra özür dileyerek cezai işlemden kurtulmaya çalıştığını değerlendiriyor ve cezalandırılmasını istiyoruz. Ayrıca bakan ve onun aracılığıyla hükümetin tamamının çalışmalarını etkilemek, toplumun ve ülkenin içinde bulunduğu bu hassas dönemde FETÖ'yle mücadeleyi olumsuz etkileme çabasıdır. Dosyaya sunulan köşe yazılarının da davayla ilgisi yoktur. Üçüncü şahısların FETÖ'yle mücadeleyi sulandırması sanığın bu suçu işlemesine hak vermez."

- Duruşmada Küçükkaya'nın programından bölümler izlendi

Duruşmada daha sonra hakim sanık avukatı tarafından sunulan Küçükkaya'nın programından bölümlerin yer aldığı söz konusu flash belleği duruşmada izletti.

Bakan Kaya'nın avukatı Erol Bulut da Küçükkaya'nın, 2 yılık süreçte haftanın 5 günü 3 saat yayınlanan programın içinden cımbızla alınmış birtakım bölümlerin bu davada delil olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Sanığın görevini yapmaya devam ettiğini ve algı oluşturmaya çalıştığını belirten Bulut, dava konusu olayın bu flash bellekte yer almadığını kaydetti.

Sanık avukatı İlkay Sezer de müvekkilinin hükümeti aşağılama suçuyla itham edildiği için bu flash belleği sunduklarını dile getirdi.

Haberlerinin ByLock'la ilgili olduğunu ifade eden Küçükkaya ise terör örgütü üyeliği için bu programı kullanmanın temel kriterlerden olduğunu söyledi.

Devletin yaptığı çalışmalar sonucu ByLock listelerinde birtakım tuzakların olduğunun belirlenmesinin ardından listelerde değişikliğe gidildiğini dile getiren Küçükkaya, "Nitekim halen ByLock meselesi toplumun gündeminde. Biz de bu hassasiyeti devletimizin FETÖ ile mücadelesiyle ilgili samimi desteğin ifadesi olarak değerlendiriyoruz. Ben hiç hak etmediğim suçlamalar ile karşı karşıyayım. Ben bunu mesleğim gereği olarak yaptım." şeklinde konuştu.

Hakim, müşteki avukatına, müvekkilinin adresini bildirmesinin ardından beyanlarının talimatla alınması ya da bununla ilgili bilgi sunması için süre vererek duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın eşi İlyas Kaya'nın FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığını iddia eden Fox TV Haber Spikeri Küçükkaya ve sosyal medyada bununla ilgili paylaşımda bulunan avukat Fidel Okan hakkında, "kamu görevlisine alenen hakaret" ve "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama" suçlarından 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Kaynak: AA