Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Karamoçu Açıklaması

'Şeker Fabrikası özelleştirilirse Afyonkarahisar kaybeder'.

Türk-İş’e bağlı Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, nişasta bazlı şekerlerin Türkiye’ye girişine engel olunmadığı sürece şeker fabrikalarının satılmasının hiçbir işe yaramayacağını, Şeker Fabrikası özelleşirse Afyonkarahisar’ın kaybedeceğini söyledi.

Karamoçu, Afyon Şeker Fabrikası içinde bulunan sendika temsilciliğinde Türk Şeker’e ait Şeker Fabrikalarının satışı ile ilgi süreç hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Afyonkarahisar Şeker Fabrikasının temelinin eski başbakanlardan Necmettin Erbakan tarafından atıldığını ve 1977 yılında üretime başladığını dile getiren Karamoçu, Afyon Şeker Fabrikası’nın 14 şeker fabrikası ile özelleştirme kapsamına alındığını ve yakın zamanda satış ilanına çıkılacağını ifade ederek şunları kaydetti:

"Afyon Şeker Fabrikasının Türkiye'de ilk defa yerli mühendislerle, işçilerle, makine fabrikamızın yaptığı aletlerle üretime giren bir fabrikadır. Fabrikamız şimdi 14 şeker fabrikası gibi özelleşmesi içindedir. Maliye Bakanımız ‘bu şeker fabrikaları stratejik bir öneme sahip, özelleştirmeden kırk kere düşünmemiz lazım’ dediği bir anda, apar topar yangından mal kaçırır gibi şeker fabrikası özelleştirmeye çıkmasını anlamış değiliz. Paydaşlarının ve sivil toplum örgütlerine danışılmadan, bu konu tartışmaya açılmadan özelleştirmesi de hakikaten şu anda ülkemiz için bir kanayan yara olarak karşımıza çıkmaktadır."

Son yayınlanan KHK ile Türkiye şeker üretiminde önemli bir söz sahibi olan Şeker Kurumu’nun kapatıldığını ve Şeker Fabrikaları’nın satışı için düğmeye basıldığını ifade eden Karamoçu, "Şeker Kurumunun kapatılması ülkemizde şeker pancarını yok etmek, şeker üretimini yok etmek için yapılan bir hareket olduğunu biliyoruz. Almanya, Fransa, İngiltere ve Polonya gibi ülkeler şeker fabrikalarını gözü gibi korurken, şeker pancarına, şeker fabrikasına önem verirken, bizim ülkemizi yöneten kişilerin apar topar şeker fabrikaları satması hakikaten manidardır. Özelleştirmeden sonra üretimin devam edeceği, pancar üreticisine bir şey olmayacağı ve işçilerin işlerine devam edeceği gibi süslü laflarla bizi kandırıyorlar. Şeker işçisi hiçbir zaman işini kaybetmekten korkmadı. Hiçbir işçi benim işim ne olacak diye düşünmedi. Biz 15 gün boyunca kampanya döneminde hafta sonu izin kullanmadan çalıştık. Bunun tek nedeni fabrikanın üretime devam etmesidir." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA