Muharrem İnce'den Kılıçdaroğlu'na salvolar

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce "Ben bu kurultayda sandıkta seçilmedim ama gönüllerde seçildim." dedi.

Muharrem İnce'den Kılıçdaroğlu'na salvolar
Muharrem İnce'den Kılıçdaroğlu'na salvolar
Sözcü gazetesine konuşan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ağır eleştirilerde bulundu. 

İşte o röportajdan bazı bölümler;

‘GÖNÜLLERDE SEÇİLDİM'


– Şimdi tüzük kurultayı var. Tüzük değişikliği için öneriniz üst üste 2 seçim kaybeden genel başkanın değişimi..

36. Olağan Kurultay'da Sayın Kılıçdaroğlu tekrar seçildi. Seçilen bir Genel Başkan, iki genel seçimde partiyi birinci parti yapamazsa bırakmalıdır maddesini tüzüğümüze koyalım diyorum ben. Siyaset tarihine bakın; liderler hep birinci seçimde seçilmiştir. Menderes, Demirel, Ecevit, Özal, Erdoğan, hepsi ilk seçimde gelmiştir. Onun için bunu zorlamamak lazım. Yani milletle inatlaşmamak lazım. Bakın kurultayda o koca salonu ben doldurmuş olabilir miyim? Kurultayı Genel Merkez yapıyor. Ama salonda Muharrem İnce'ye müthiş destek vardı. Bunu herkes gördü. İktidar, iktidar diye o salon inledi. Ben bu kurultayda sandıkta seçilmedim ama gönüllerde seçildim. Ama bu işleri kapattım artık. Bu parti benim partim. Bu partiye ömrümü verdim. Başarılı olması için elimden geleni yaparım. Şimdi tüzük değişikliği için 100 bin imza topluyorum. Parti üyeleri, sosyal medyada paylaştığım dilekçe örneğini imzalayıp, Muharrem İnce Yalova Milletvekili TBMM/Ankara adresine postayla gönderebilir. Bunu toplayacağımdan kuşku duymuyorum. Bakalım 100 bin üyenin teklifini ciddiye alacaklar mı?

ARTIK DAHA İDDİALIYIM


– Bu işleri kapattım derken, iddianızdan vaz mı geçtiniz?

Bakın bu topraklarda AKP iktidara gelene kadar işsizlik vardı. Terör vardı. Geçim sıkıntısı vardı. Güvenlikle ilgili sorunlarımız vardı. Ama umut da vardı. AKP'nin 16 yılda Türkiye'ye yaptığı en büyük kötülük; umutları yok etti. O nedenle CHP'nin önce umut olması lazım. Kurultayda bir değişim gerçekleştirseydik bu bir umuttu mesela. Ben partide muhalefeti kişisel bir hırs için yapmıyorum. Türkiye uçurumun kenarında. Buna ancak yeni bir heyecan, yeni bir umut, yeni bir ruhla karşı koyabiliriz. Dolayısıyla asla vazgeçmedim. Tam tersine iddiam daha da güçlendi. Çünkü haklı olduğumu gördüm. Parti tabanının beni nasıl bağrına bastığını gördüm. Kurultay salonunu dolduran binler, gelecekten kaygı duyan ama kürsüde konuşan kişiyi de umut olarak gören ve bu kişiyle olur diyerek coşan insanlardı. Ben bunu yapabileceğimize inanıyorum. Önce CHP'yi, sonra Türkiye'yi yönetmek istiyorum.

Muharrem İnce'den Kılıçdaroğlu'na salvolar

ADALETSİZLİK VARSA KARŞI ÇIKACAĞIZ

CHP'li Muharrem İnce, kendisini “CHP'de parti içi tartışmaları gündeme taşımanın sırası mıydı?” diye eleştirenlere şu cevabı verdi: “Tayyip Erdoğan adaletsizlik yaptığı zaman karşı çıkacağız. CHP'de adaletsizlik yapıldığında iç tartışma diyeceğiz öyle mi? Adaletsizlik Türkiye'de varsa haykıracaksın. Adaletsizlik CHP'de de varsa gene haykıracaksın.”

TÜZÜĞÜ DEĞİŞTİRECEĞİM DEDİM BASKIN TÜZÜK KURULTAYI GELDİ


– Kılıçdaroğlu 2014'teki aday için geçtiğimiz hafta yine aynı açıklamayı tekrarladı. “Kararımın arkasındayım” dedi…

Genel Başkan'ın 2014'teki kararı için; bugün olsaydı yine aynısını yapardım sözlerine ben artık diyecek bir şey bulamıyorum. Onun için de ben diyorum ki; 2019'da böyle bir dayatma olmasın. Bir tüzük değişikliği öneriyorum. 1 milyon 250 bin üyemizle ön seçim yapalım. 50 kurultay delegesinin imzası ile aday adayı olunabilsin. Diyorlar ki; sadece partinin üyelerinin belirleyeceği bir aday ile toplumun diğer kesimlerini nasıl kucaklayacağız, onlardan nasıl oy alacağız. Tayyip Erdoğan sadece partilileri ile yapmıyor mu bu işi? Bu özgüven eksikliği niye? Bir; özgüven sahibi olmalıyız. Başarabiliriz demeliyiz. İki; bir siyasi yapıyı ancak bir başka siyasi yapı yenebilir. AKP bir siyasi oluşumdur. Bu oluşumu geçecek olan siyasi oluşum da CHP'dir. Doğruları anlattığınız takdirde CHP olarak cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabiliriz. Yüzde 10'luk milli görüşten gelmiş birisi, yüzde 50'yi geçen bir oy almışsa, yüzde 26'lık CHP, kurucu irade neden 50 artı 1 almasın?

BUNU DOĞRU BULMUYORUM

– Tüzük kurultayının seyircisiz olmasını nasıl yorumladınız?

Eğer siz önceden bir metin hazırlayıp bütün partililere göndermiş, parti örgütlerinde bunun tartışılmasını sağlamış, gelen önerileri almış olsaydınız, kurultayın bu şekilde çalışmasına hakkınız olurdu. Bunu yapmamışsınız. İnsanların önüne metin koyup bunu onaylatmak için kurultay yapıyorsanız, elbette partililerin orada yaşananları bilmesi gerekir. Bunu en güzel sosyal medyada yorumlamış vatandaş: Diyorlar ki; tribünler Muharrem İnce diye bağırınca, CHP MYK'sı tribünlere bir kurultay seyircisiz ceza verdi! Bu olmaz. Bu doğru değil. Herkesin gözünün önünde olmalı.

– Tüzükte neler değişecek?


Gündemi Genel Merkez belirleyecek. Genel Merkez ‘Şu maddeleri değiştireceğim' diye bir taslak hazırlayıp, kurultay delegelerine gönderdi mi? Göndermedi. Delege oy kullanacak ama neyin nasıl değişeceğini şu anda biliyorlar mı? Bilmiyorlar. Ben de bilmiyorum. Bu baskın bir tüzük kurultayıdır. Muharrem İnce ‘Tüzüğü değiştirmek için 100 bin imza toplayacağım' dedi. Baskın bir kurultay yaparız, tüzüğü değiştiririz dediler. Doğru bulmuyorum bunu.

Muharrem İnce'den Kılıçdaroğlu'na salvolar

İŞTE İNCE'NİN TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİLERİ


– Partinin cumhurbaşkanı adayını CHP üyeleri ön seçimle belirlesin.

– 50 kurultay delegesinin imzası ile aday adayı olunabilsin.

Genel Başkan, iki genel seçimde partiyi birinci yapamazsa bıraksın.

KEMAL KILIÇDAROĞLU CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN ADAY OLMALIDIR


– 2019 yılındaki seçimde cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız?


Ben partimi zora sokacak hiçbir şey yapmam. Ama CHP'nin cumhurbaşkanı adayı 2014'teki gibi olmayacak. Bu kesin. Bunun için ne gerekiyorsa partililerimizle onu yapacağız. Yani partimi zora sokacak hiçbir şey yapmamakla beraber, partiye hiç kimsenin aday dayatmasına da izin vermeyiz. Partililerimizle, arkadaşlarımızla buna engel olacağız. Bu partide bir daha yetkiyi elinde bulunduran “ben karar verdim sizler tıpış tıpış gidip oy vereceksiniz” deme hakkını kendinde bulamayacak.

Kemal Kılıçdaroğlu aday olursa destekler misiniz?

CHP Genel Başkanı bence doğal adaydır zaten. Yani Sayın Genel Başkan cumhurbaşkanı adayı olmaya mecburdur! Ama Kurultay'da ben Genel Başkan olsaydım cumhurbaşkanlığı adaylığı için ön seçime girecektim. Kemal bey de aday olmalıdır ve ön seçime girmelidir.