Katar'da '13. Doha Dinlerarası Diyalog Konferansı'

Katar'da bu yıl "Dinler ve insan hakları" temasıyla düzenlenen "13. Doha Dinlerarası Diyalog Konferansı" başladı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan bin Saad el-Merihi, ılımlılık ve hoşgörü değerlerinin yerleştirilmesi, mutedil dini söylemin yenilenmesi ve insan haklarına gereken önemin verilmesi çağrısında bulundu.

Dinlerarası diyalog kapsamında güvenlik, barış ve istikrarın hakim olduğu bir dünya için herkesin geleceğiyle alakalı tüm meseleleri, ahlâki değerlerden ortak paydalar taşıyan anlayışları ve insan onurunun korunması meselesinin ele alınması gerektiğini belirten Merihi, tüm bunlar göz önüne alındığında uluslararası toplumun anlaşmazlıkları barışçıl yöntemlerle çözmesi gerektiğini söyledi.

Merihi, nefret, dini ve etnik hoşgörüsüzlük gibi olguların bilinçlendirme yoluyla önüne geçilmesi için çağrı yaptı.

Başkent Doha'da iki gün sürmesi planlanan konferansa 70 ülkeden 500 kişi katılıyor.

Konferansın, "dinlerde insan hakları", "dinlerin insan hakları ihlallerine karşı tutumu", "dini yasalar ve uluslararası sözleşmeler arasında insan hakları sorunları" şeklinde başlıca üç eksende geçmesi planlanıyor.

Katılımcıların ayrıca, "terör, soykırım, ayrımcılıkla mücadele, sürdürülebilir kalkınma kanunları, fakirlik oranını düşürme ve sağlıklı bir ortamda yaşama hakkı" gibi konuları da ele alması bekleniyor.

Kaynak: AA