İSKİ Yüzde Yüz Yerli Hot-Tapping Teknolojisiyle Su Kesintisinin Önüne Geçecek

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından hayata geçirilen yüzde yüz yerli AR-GE projesi Hot-Tapping teknolojisiyle İstanbul’da bakım onarım çalışmaları esnasında yaşanan kesintiler en aza indirilecek. Projenin ilk uygulaması yaklaşık 200 bin İstanbulluya su ulaştıran Kağıthane-Küçükköy İsale Hattında gerçekleştirildi.

İSKİ  Yüzde Yüz Yerli Hot-Tapping Teknolojisiyle Su Kesintisinin Önüne Geçecek
Çapı 3 metreyi bulan dev hatlarda yapılan bakım-onarım ve yenileme çalışmaları sebebiyle belli bölgelerde ve sürelerde su kesintilerinin yapılması gerekiyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi İSKİ Ar-Ge çalışmaları kapsamında bunu minimize etmek için yerli proje olan Hot-Tapping yöntemini hayata geçirdi. Proje hattaki su akışı kesilmeden isale hattında çalışma yapılmasını mümkün kılarken projenin ilk uygulaması yaklaşık 200 bin İstanbulluya su ulaştıran ve günlük 400 bin metreküp su ileten Kağıthane - Küçükköy İsale Hattında gerçekleştirildi.

"Buradaki çalışma bölgenin su ihtiyacını karşılamak için yapılan bir çalışma"

5 bin 461 kilometre karelik hizmet alanının her noktasına kaliteli ve kesintisiz su ulaşabilmesi zaman zaman hatlarda bakım-onarım ve yenileme çalışmalarının yapılabilmesi gerektiğini vurgulayan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Recep Hazır, “ Bu çalışmamız 2 bin 200 milimetre bir çelik borudan bölgenin su ihtiyacını karşılamak için yapılıyor daha önce değişik borularla bir çok yerde bunu uyguladık. Büyük çapta 400 milimetre olarak denedik. Bunu bin milimetre çapına kadar yapma kapasitemiz var. Biz bundan sonraki aşamalarda bunu bu yıl içerisinde 2018 yılının sonuna kadar bin 600 milimetrelik çaplara kadar taşımayı planlıyoruz. 2013’e kadar da 2 bin 200 milimetrelik çelik borularla uygulamayı planlıyoruz. Buradaki çalışma bölgenin su ihtiyacını karşılamak için yapılan bir çalışma" dedi.

"Yapılan çalışma için 16 , 20 saat su kesintisine ihtiyaç duyulacaktı"

Biz bu sistemi biraz daha geliştirerek uzun metrajlı çalışmalarda da yararlanılacak bir proje olduğunun altını çizen Hazır," Bu sistemin bizim için iyi bir başlangıç olabileceğini düşünüyorum. Burada 2 bin 200 milimetrelik hat Kağıthane’den Küçükköy’e kadar devam eden bir hattımız. Bu sistem üzerinde Gaziosmanpaşa ilçesi, Bayrampaşa, Sultangazi ilçesinin belli bir bölgeleri su almakta bu hat üzerinden. Biz bu çalışmayı yapmamış olsaydık, yani normal suyu keserek yapsaydık yaklaşık olarak 16 saat ile 20 saat arasında bir su kesintisine ihtiyacımız vardı" diye konuştu.

"Projeyi hazırlamasaydık 100 bin kişinin suyunu kısmen vermemiş olacaktık"

Bu bölgede etkilenen nüfus sayısının yaklaşık 100 bin civarında olduğunu belirten İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Recep Hazır, "Biz dolayısıyla bu projeyi hazırlamasaydık 100 bin kişinin suyunu kısmen vermemiş olacaktık ama AR-GE ve yerli teknoloji sayesinde buradaki çalışmalarımızda başarılı olacağımızı umuyorum. Bunun sonunda da vatandaşlarımızın, abonelerimizin suyunu kesmeden bu işlemi bitirmiş olacağız. Herhangi bir su kaçağına meydan vermemek için yapılan kaynaklarla su kaçakları önleniyor. En ince detayına kadar sistemi inceliyoruz burada. Bu sistemin üzerine bir vana montajı yapacağız. Bu işlerimiz sadece programlı işler için geçerlidir. Diğer durumlarda müdahale için suyu mutlak suretle kesmemiz gerekiyor. İşlerimizin yüzde 15 , 20’lik kısmını vatandaşa hissettirmeden bu şekilde sonuçlandırırsak bizim içinde çok iyi olacak” dedi.

Kaynak: İHA