Bayburt'ta Çiftçilere Gece Eğitimi

Bayburt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, "90 günde 180 toplantı" sloganıyla başlattığı çalışma kapsamında köy köy gezerek çiftçilere yönelik gece eğitimleri düzenliyor.

İl Müdürü Abdulkadir Karabulut, yaptığı yazılı açıklamada, tarımda eğitim, bilgilendirme ve yayım faaliyetlerinin gerek çiftçilerin bilgi birikimini artırmak gerekse sorunları yerinde tespit etmek bakımından çok önemli olduğunu belirtti.

Kurum olarak özellikle çiftçilerin iş yoğunluğunun az olduğu kış aylarında köylerde gece eğitimleri düzenleyerek bu anlamda fayda sağlamaya çalıştıklarına dikkat çeken Karabulut, şöyle devam etti:

"Köylerde yapılan eğitim ve bilgilendirme toplantıları hakikaten çok önemli. Bu toplantılarda tarımla ilgili destek ve teşvikleri çiftçilerimize aktarıyoruz. Tarım hayvancılıkla ilgili teknik konularda bilgiler veriyoruz. Çiftçilerimizin sorunlarını dinliyoruz. Yaptığımız çalışmaların sahadaki etkilerini bizzat görme, değerlendirme imkanımız oluyor. Böylece yürüttüğümüz çalışmalardaki aksaklıkların düzeltilmesi ve yeni planlayacağımız çalışmaların daha sağlıklı olması adına da bize önemli bir kazanım sağlıyor."

Karabulut, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın, 2018 yılını tarımda buzağı ölümlerinin azaltılması yılı ilan ettiğini anımsatarak, "Ülkemizde buzağı ölüm oranları yaklaşık yüzde 15 civarında. Bu, ekonomimiz açısından da önemli bir kayıp. Bu oranın düşürülmesi, binlerce buzağının kurtarılarak hayvancılığımıza kazandırılması anlamına geliyor. Bu doğrultuda biz de ilimizde Sayın Valimiz başkanlığında bir eylem planı hazırlayarak adeta bir seferberlik başlattık." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları köy eğitimlerinde özellikle buzağı ölümlerinin sebepleri ve önlenmesi için yapılması gerekenleri anlatıklarına dikkati çeken Karabulut, şunları kaydetti:

"Anlattıklarımızı pekiştirmek için tüm yetiştiricilerimize biberon, tentürdiyot, doğum takvimi, buzağı bakım cep kitapçığı gibi malzemeler içeren buzağı bakım çantası dağıtıyoruz. Ayrıca büyük köylerde özellikle kadın çiftçilerimize yönelik bayan personelimizden oluşan ayrı bilgilendirme ekipleri var. Onlar da gündüz kadın çiftçilere yönelik eğitimler veriyor. Yine eylem planı kapsamında köy camilerinde cuma hutbelerinde bu hususta bilgilendirmeler yapılıyor."

Karabulut, son bir ayda 120 eğitim toplantısı yaptıklarını ifade ederek, gece eğitimlerinin, çiftçilerin bahar aylarındaki ekim işleri başlayana kadar devam edeceğini bildirdi.

Kaynak: AA