Türkiye-İran Tahkim Hukukçuları, İstanbul Konferansında Buluştu

Konferansın ana gündemi, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS) Rus sporcular hakkındaki tahkim kararı oldu.

Türkiye-İran tahkim hukukçuları, İstanbul konferansında bir araya geldi.

İstanbul Tahkim Merkezi’nden (ISTAC) yapılan açıklamada, ISTAC'ın Tahran Bölgesel Tahkim Merkezi (TRAC) ile birlikte İstanbul’da düzenlediği konferansa, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nin (CAS) Rus sporcular hakkındaki tahkim kararının damgasını vurduğu belirtildi.

Açıklamada, doping gerekçesiyle spordan ömür boyu men cezası alan 42 sporcudan 39'unun itiraz dosyasını karara bağlayan CAS'ın, 28 Rus sporcunun itirazını kabul ederek bir hafta sonra Güney Kore’de başlayacak olan Kış Olimpiyatları’na katılmalarının yolunu açtığı bildirildi.

CAS kararının ISTAC konferansında gündem yaratmasının sebebinin ise tahkim davasında Rusya takımının hakemliğini yapan İran asıllı deneyimli tahkimci Hamid Gharavi’nin konferansın konuşmacıları arasında yer alması olduğu belirtilen açıklamada, birkaç gün önce Cenevre’de gerçekleşen tahkim duruşmalarında Rus sporcular için ter döken merkezi Paris'te bulunan Derains & Gharavi Hukuk Bürosu'nun ortağı Hamid Gharavi'nin, CAS’ta yeni sonuçlanan dava örneğiyle tahkim yargısında bağımsızlığın önemini vurguladığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, Hamid Gharavi, konferansta yaptığı konuşmada, uyuşmazlıkların hızlı çözümü, tahkim merkezlerinin tarafsızlığı, bağımsızlığının başarı için en öncelikli etken olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hız, gereksiz masrafı da ortadan kaldırır. Dolayısıyla ISTAC ve TRAC'ın bağımsızlığını koruması çok önemli. Üstelik genç tahkim merkezleri için bu daha da önemli. Ama bundan da önemlisi, Batı'nın İran’a ve Türkiye’ye karşı ön yargısını aşmak… Bunu nasıl sağlayacağız? Karşılaştığım bir örnekten bahsederek açıklayacağım; 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’nda doping yapıldığı gerekçesiyle Rusya takımı Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından Güney Kore Kış Olimpiyatları'na katılmaktan men edilmişti. 39 sporcu doping sebebiyle ihraç edilmiş ve ömür boyu men cezası almıştı. Suçlamalar sadece bir tanığın ifadesine dayanıyordu. Bu cezalara karşı Seri Tahkim Usulü'ne tabi olarak, Lozan’da Spor Tahkim Kurulu’nda dava açıldı. Bir hafta-10 gün sonra (9 Şubat’ta) Güney Kore’de PyeongChang Kış Olimpiyatları başlayacağından uyuşmazlığın hızlı çözümü büyük önem taşıyordu. Olimpiyatlar için geri sayım başlamışken, Cenevre’de zorlu bir tahkim maratonu yaşadık."

CAS'ta açılan dava için Rusya Olimpiyat Takımı tarafından hakem seçildiğini belirten Gharavi, duruşmaların 25-28 Ocak’ta Cenevre’de yapıldığını, tanıklar ve uzmanların dinlendiğini, günde 15-20 saat çalışıldığını, sporcular hakkındaki kararların gerekçeli olarak yazıldığını ve zamanında açıklandığını anlattı.

Gharavi, "Bu davada tahkim kurulunun çalışanları, kararın oluşturulmasından duruşmalara kadar sürece müdahale etmek istedi. Hakemler görüşmelerde onları dışarı çıkardı. Yani, bunların hepsi İsviçre’de oldu. Sonuçta oldukça komplike bir dava... Objektif olarak zamanında ve en az masrafla çözüldü. Benzer bir dava, Milletlerarası Ticaret Odası Tahkim Divanı (ICC) önünde yıllarca sürebilir ve oldukça masraflı olurdu ve eminim ki sonuç farklı olmazdı." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İran'ın iki tahkim kurumunun bölgesel anlamda iş birliği potansiyelini karşılıklı olarak kullanabileceğini aktaran Gharavi, ISTAC ve TRAC'ın kendi ülkelerinin vatandaşı olan taraflar arasındaki sözleşmelerde birbirini önerebileceğini bildirdi.

- "ISTAC ve TRAC, bölgede ticari ilişkileri güçlendirecek"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da bir konferans için gittiği Tahran’da avukatların neredeyse yarısının Türkçe konuştuğunu görünce şaşırdığını belirterek, "Biz İran’a sandığımızdan daha komşuyuz. Ticaret demokrasiyi, hukuk devletini beraberinde getirir. ISTAC ve TRAC, bölgede ticari ilişkileri ve barışı güçlendirecek." ifadelerini kullandı.

İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ise iki ülke tahkim merkezleri arasındaki iş birliğinin ekonomik ve ticari büyümeyi beraberinde getireceğini kaydetti.

Aynı bölgenin tahkim merkezleri olarak, uyuşmazlıklara çözüm arayan tarafları kültürel ve sosyal yönden daha iyi anlama ve ihtiyaçlarına daha çabuk cevap verme avantajları olduğunu belirten Akıncı, bu avantajın bölgesel tahkimin geliştirilmesinde cazip bir zemin yarattığını bildirdi.

Tahran Tahkim Merkezi Başkanı Dr. Oveis Rezvanian, yenilenen TRAC kurallarının Mart 2018’de yürürlüğe gireceğini ve bölgesel tahkimde daha etkin olmayı hedeflediklerini kaydetti.

Kaynak: AA