TBMM Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu Heyeti Danimarka'da

TBMM Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu, Türkiye'den kaçırılan eserlerin iadesi için Danimarka'da temaslarda bulundu.

TBMM Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu Heyeti Danimarka'da
TBMM Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu, Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin iadesini görüşmek üzere Danimarka’da temaslarda bulundu.

TBMM Kültür Varlıklarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, komisyon üyeleri AK Parti İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Sarıkaya ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Türkiye'den Danimarka’ya kaçırılarak, Kopenhag’daki David Samling Müzesi’nde sergilenen Nuruosmaniye Kütüphanesi'ne ait Kuran-ı Kerim yaprakları, Akşehir Seydi Mahmut Hayrani Türbesi'ne ait sanduka, Hacı Bayram Veli Türbesi'ne ait şamdan, Cizre Ulu Cami'ye ait kapı tokmağı, Diyarbakır Sfenks Figürü, Eşrefoğlu Camisi halısı ve cami lambasının iadesi için müze yönetimiyle görüştü.

Daha sonra Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçilisi Uğur Kenan İpek’i ziyaret eden heyet, Büyükelçilik önünde düzenlenen "Milli birlik ve Türkiye’ye destek" mitingine katıldı.

İsen, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Avrupa’da herhangi bir ciddi müze yok ki o müzede Türkiye’ye ait eserler bulunmamış olsun. Almanya’da bunlarla ilgili bir değerlendirme yaptık, oradan buraya geçtik. Bugün burada müzelerle bir değerlendirme yaptık ve buradaki koleksiyonları gördük. Biz bu eserlerin ait olması gereken topraklarda olmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

- Yasal yollardan gelen eserler

İsen, bazı eserlerin yasal yollarla Türkiye’den çıkarıldığına işaret ederek, "Yasal yollardan gelenler için yapılabilecek hiçbir şey yok. Bazı müzelerden alınmış eserler var, bazı kitaplardan koparılmış parçalar var, bu konumdaki eserlerin iadesini talep ediyoruz. Bunları bugünden yarına verme niyeti içinde değiller ama mahcuplar en azından. Bunu değerlendireceklerini söylediler. Uzun vade içinde ben olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum." dedi.

Komisyonun şubat ayı içerisinde Fransa ve İngiltere’de de temaslarda bulunması bekleniyor.
Kaynak: AA