Olumlu Hava Şartları Hazır Giyim Ve Ayakkabıyı Olumsuz Etkiledi

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, hazır giyim ve ayakkabı sektörünün kış sezonu için ürettiği ürünlerin satışını olumsuz etkiledi TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Karasu: 'Birçok kişi, bu yıl ürünlerini geçen seneye göre hazırladı. Bu nedenle üst giyim satışında yavaşlama ve durgunluk var' 'Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle kaban, mont gibi kışlık ürünler indirime kaldı. Bunu indirime kalan stok ürün miktarından görüyoruz ancak bunlar geçici dönemsel konular... Geçen yıl ve bu yıl yaşadığımız 2 zıt durum... Hiçbir marka üreticisi buna göre kendini ayarlamaz, genel hava koşullarına göre üretim ve ürün koleksiyonunu yapar' 'Gelecek birkaç yıl içerisinde Avrupa piyasasında yüzde 23'lük büyüme beklenmesi, Türkiye'nin de ihracatının önemli bir bölümünü Avrupa'ya yapması dolayısıyla 2018 yılında (sektörde) yüzde 10'luk büyüme görüleceğini öngörüyoruz' TASD Başkanı Gürsoy: 'Hava şartları kışlık ürünlerde yüzde 2030 düşüşe sebep oldu' 'Eskiden insanlar kış gelmeden kışlık ayakkabılarını alıp kenara koyardı. Şimdi kar yere düşmeden, ayakları üşümeden kimse mağazaya gidip ayakkabı satın almıyor'

ELİF FERHAN YEŞİLYURT - Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, hazır giyim ve ayakkabı sektörünün kış sezonu için ürettiği ürünlerin satışını olumsuz etkiledi.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Karasu, hava değişikliklerinin ham madde kullanımından ürünlerin gramajına, yaşam stillerine kadar birçok alanı etkilediğini belirterek, bu yıl kaban, mont üretimi ve satışında ciddi oranda azalma görüldüğünü kaydetti.

Karasu, geçen yıl çok şiddetli bir kış görüldüğünü, bu yıl ise kış aylarında baharın yaşandığını ifade ederek, "Birçok kişi, bu yıl ürünlerini geçen seneye göre hazırladı. Bu nedenle üst giyim satışında yavaşlama ve durgunluk var." dedi.

Eskiden bahar sezonunun şubat, mart aylarında açılırken, yeni sezonun açılmasının ocak ayına kadar geldiğini belirten Karasu, bu geçiş süreçlerindeki ara sezon denilen ürünlerin azalmaya başladığını, sezonların geriye doğru kaydığını söyledi.

Hava sıcaklıkları dolayısıyla gerçekleşen yaşam stilleri değişikliğinin, talepteki değişikliği de beraberinde getirdiğini anlatan Karasu, taleplerdeki değişikliğin üreticileri yeni buluşlar ve inovasyon yapmaya ittiğini vurguladı.

- "aban, mont gibi kışlık ürünler indirime kaldı"

Hadi Karasu, yeni ürün gruplarının hayata girmeye başladığına, daha aktif, spor ve rahatlığa yönelik ürünlerin üretildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle kaban, mont gibi kışlık ürünler indirime kaldı. Bunu indirime kalan stok ürün miktarından görüyoruz ancak bunlar geçici dönemsel konular... Geçen yıl ve bu yıl yaşadığımız 2 zıt durum... Hiçbir marka üreticisi buna göre kendini ayarlamaz, genel hava koşullarına göre üretim ve ürün koleksiyonunu yapar. Ama bu dönemde buna yakalananlar bu sorunu yaşıyorlar, indirime kalan ürünleri var."

Dünya hazır giyim satışında artış beklendiğini, Türkiye'nin de bundan olumlu etkileneceğini belirten Karasu, "Dönemsel stok kalmaları bizi çok etkilemez. Bizim iş adamlarımız bu tür değişiklikleri çok çabuk görüyor. Başka ülkelerde veya outletlerde stoklarını eritebilirler, yeni sezonlarını bozmazlar." dedi.

Hazır giyim ihracatında geçmiş 4-5 yılda kaybedilenin geri alınması için hedefler koyduklarını aktaran Karasu, üyeleriyle bu yıl ve gelecek yıllar için çok sıkı şekilde hazırlandıklarını söyledi.

Karasu, gelecek birkaç yıl içerisinde Avrupa piyasasında yüzde 2-3'lük büyüme beklenmesi, Türkiye'nin de ihracatının önemli bir bölümünü Avrupa'ya yapması dolayısıyla 2018 yılında yüzde 10'luk büyüme görüleceğini öngördüklerini kaydetti.

- "Kar yere düşmeden, ayakları üşümeden kimse ayakkabı almıyor"

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Süleyman Gürsoy da olumlu hava şartlarının kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, eskiden insanların kış gelmeden kışlık ayakkabılarını alıp kenara koyduğunu, şimdi kar yere düşmeden, ayakları üşümeden kimsenin mağazaya gidip ayakkabı satın almadığı anlattı.

Kışlık ayakkabı satışlarında düşüş yaşandığını ifade eden Gürsoy, vitrinlerde indirim üstüne indirim yapıldığını, bu sezon için yapılacak çok şey olmadığını ve gelecek sezon için hazırlıkların sürdüğünü kaydetti.

Gürsoy, hava şartlarının kışlık ürünlerde yüzde 20-30 düşüşe sebep olduğunu, satışlarda İstanbul ve batıdaki kentlerin önem taşıdığını, doğu illerinde "kışın çok olmasının" satışlar için anlam yaratmadığını söyledi.

15 Şubat itibarıyla ayakkabıda yaz sezonu ürünlerinin görülmeye başlanacağını ifade eden Gürsoy, ayakkabı fiyatının olması gerektiğinden daha ucuz olduğunu, tüketicinin indirim olmadan ürün satın almadığını kaydetti.

Gürsoy, bazı üreticilerin sezon başında fiyatları şişirip sonra indirim yapmış gibi gösterdiğine ve bunun piyasayı bozduğuna dikkati çekerek, "İndirimlerin, zaman ve tarih açısından herkesin aynı anda başlamasının düzenlenmesini bekliyoruz. İndirimlerin denetlenmesi lazım. Bizde indirim kelimesi çok sulandırıldı. Avrupa'da bu şekilde olmuyor." dedi.

- "Yurt dışının büyük zincir mağazaları üretimlerini Türkiye'de yaptırmak istiyor"

Süleyman Gürsoy, ayakkabı sektöründe çok firmanın kapandığına işaret ederek, "Ama bunun yanında üretim artıyor. Verimli üreticiler, imalatlar artıyor. Türkiye'de endüstriyel üretimler olmalı ki verimlilik olsun. İhracatta geçen sezon yüzde 7'lik artış yaptık. İnşallah bu artışın bu sezon yüzde 15-20 olacağını tahmin ediyoruz. Yurt dışından çok talep var. İnanın ki şu anda boşta yatan atölye yok. Herkes harıl harıl çalışıyor." şeklinde konuştu.

Yurt dışındaki büyük zincir mağazaların Türkiye'de cirit attığını, Türkiye'deki sektörün hızlı koleksiyon hazırladığını belirten Gürsoy, "Küçük atölyelerin avantajını bu konuda yaşıyoruz. Yurt dışının büyük zincir mağazaları, üretimlerini Türkiye'de yaptırmak istiyorlar." dedi.

Gürsoy, 2018'in ayakkabı sektörü adına çok iyi bir yıl olacağına inandığını da ifade etti.
Kaynak: AA