Kumluca'da Biber Fiyatlarının Düşük Olması Tartışıldı

Kumluca ilçesinde biber fiyatlarının beklentinin altında olması nedeniyle tarım sektörü paydaşları ve üreticilerin katılımıyla çözüm toplantısı düzenlendi.

Kumluca'ya bağlı Bey-Kent Toptancı Halinde gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Haller Daire Başkanı Muharrem Kavurgacı, Kumluca Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KUMSEKDER) Başkanı Ahmet Kaya, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durduaş, Mavikent Komisyoncular Derneği Başkanı Faik Öncel, Beykonak Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Uğur Çakır, Finike Sahilkent Komisyoncular Derneği Başkanı Şükrü Açıkyürek, komisyoncular, tüccarlar ve üreticiler katıldı.

Beykonak Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Uğur Çakır, toplantıda yaptığı konuşmada, geçen yıla göre bu yıl biber fiyatlarının düşük olduğunu, bunun hava sıcaklıklarının yüksek olması gibi bir çok nedenlerden kaynaklandığını söyledi.

Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da 1999 yılından sonra Kumluca merkez toptancı halinde domates piyasasında açık pazar sistemine geçtiklerini, buna bağlı olarak Kumluca Toptancı Haline çevre ilçelerden domates getirildiğini, bu yüzden Kumluca domatesinin Türkiye'de marka haline geldiğini belirtti.

Geçen yıl bu bölgede biber fiyatlarının tartışılmadığını ifade eden Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Bu yıl aynı tüccar, aynı komisyoncu, aynı üretici var. Ama biber beklediğimiz fiyatlardan satılmıyor. Yani biberde kriz yaşıyoruz. Gelin bu krizi fırsata çevirelim. Bu fiyatların düşüklüğü tartışılmaya başlamışsa değişim kaçınılmazdır. Biz Kumluca merkez toptancı halinde değişimi nasıl gerçekleştirdik.

Büyük domates kasalarını daha küçük yani üstte biriken domateslerin alttaki domatesleri ezmediği kasalı hale getirdik. İyi ürüne iyi ücretler belirlendi. Açık pazar dediğimiz olay buydu. Gelin aynı sistemi biberde de uygulayalım. Plastik çuvalda hale getirdiğiniz biberler eziliyor. Kalite düşüyor, raf ömrü azalıyor. Bu yüzden düşük fiyatlarla satılıyor."

Kaynak: AA