Kazakistan'da Avrasya Hükümetlerarası Konseyi Toplantısı

Avrasya Ekonomik Birliği'nin (AEB) Avrasya Hükümetlerarası Konseyi olağan toplantısı, Kazakistan’ın Almatı kentinde gerçekleştirildi.

Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev'in başkanlığındaki toplantıya Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kırgızistan Başbakanı Sapar İsakov, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Ermenistan Başbakanı Karen Karapetyan ve Avrasya Ekonomik Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Tigran Sarkisyan katıldı.

AEB'nin dijital gündeminin oluşturulması, birliğe üye devletlerin iç piyasa çerçevesinde aldıkları yükümlülükler, makroekonomik durum ve AEB ülkeleri arasındaki karşılıklı ticaretin ele alındığı toplantıda, malların "AEB işaretiyle" işaretlenmesi anlaşması imzalandı.

Kazakistan Başbakanı Sagintayev, toplantıda yaptığı konuşmada, AEB ülkeleri arasındaki ticaret hacminin yüzde 34,4 artarak 2,2 milyar dolar olduğunu, bu rakamın daha da artmasını umduklarını ifade etti.

Sagintayev, dijital gündemin uygulanmasının hızlandırılmasını istediklerini belirterek, AEB ile Mısır, İsrail, Hindistan, İran ve Singapur arasında serbest ticaret bölgelerinin oluşturulmasının da önemli hedeflerden olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de toplantıda, AEB enstitülerinin gelişmesi ve ekonomik açıdan geçen yılı olumlu değerlendirdiklerini söyledi. Medvedev, AEB ülkeleri arasındaki bariyer ve sınırlamaları kaldırmaları, tek hizmet ve mal piyasası oluşturmak, sanayi ve tarım alanında siyaset izlemek, ithalat ikamesi politikası oluşturmak gerektiğini kaydetti.

Medvedev, geçen yıl 10 bariyeri kaldırdıklarını belirterek, en sorunlu bölümün teknik, gümrük düzenlemesi ve taşımacılık olduğunu, bunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Kırgızistan Başbakanı Sapar İsakov ise Avrasya bölgesinin ekonomik kalkınması için AEB'nin büyük potansiyeli bulunduğunu ancak bu potansiyelin tamamen kullanılmadığını bildirdi.

Kaynak: AA