Gözlemevinde Gençlere Astronomi Eğitimi Veriliyor

Ordu'da 'Astro Cumali' olarak bilinen Cumaittin Turap tarafından kurulan gözlemevi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile yapılan protokol sonrası gençlerin hizmetine açıldı.

Ordu'da "Astro Cumali" olarak bilinen Cumaittin Turap tarafından kurulan gözlemevi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile yapılan protokol sonrası gençlerin hizmetine sunuldu.

Yaklaşık 12 yıl önce yapılan ancak ilgisizlik nedeniyle bir süredir kapalı bulunan gözlemevinin gençlerin kullanımına açılması için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çalışma başlattı.

Çalışma kapsamında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Turap arasında protokol imzalandı.

İmzalanan protokolün ardından Ordu Gençlik Merkezinde kalan gençler gözlemevine giderek, eğitim almaya başladı.

Gözlemevinin sahibi Cumaaittin Turap tarafından gençlere astronomi eğitimi verildi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, gözlemevinin basında yer almasının ardından gençlerden kendilerine bir talep geldiğini belirterek, "Biz de yaptığımız görüşme sonrası buranın gençlerimize astronomi eğitim vermek amacıyla buranın sahibi Cumaittin Turap ile görüşerek protokol imzaladık." dedi.

Bu çerçevede de ilk öğrenci grubunun Ulubey ilçesi Sayacabaşı mevkisinde bulunan gözlemevine giderek eğitim almaya başladığını ifade eden Genç, "Gençlerimizin gerek ulaşım gerekse de kurs ücretleri müdürlüğümüz tarafından karşılanıyor. Şu anda buraya ilgi oldukça yüksek. Ayrıca öğrencilerimiz kendilerine sunulan bu imkandan da oldukça memnun." diye konuştu.

Genç, bundan sonrada gençlerin gözlemevine giderek eğitim almalarının sağlanacağını dile getirerek, "Gençlerimiz için sosyal ve kültürel faaliyetleri sürdürmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Cumaaittin Turap ise uzun süredir atıl kalan gözlemevinin yeniden faaliyette olmasına çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Bu noktada gençlik hizmetleri spor il müdürlüğümüze çok teşekkür ederim. Burasını gençlerin hizmetine sunarak bence önemli bir işe imza atıldı." açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 1 milyon liraya kurduğu gözlemevini daha önce satmaya ve devretmeye bile karar verdiğini anlatan Turap, "Büyük emeklerle açtığımız bu gözlemevi maalesef ilgisizlik nedeniyle atıl durumda kalmıştı. Bugün yeniden buraya ilginin artması beni son derece mutlu etti. Kapımız herkese açık." değerlendirmesinde bulundu.

- Gençler astronomi eğitimi almaktan memnun

Öte yandan gözlemevine giderek eğitim alan gençler ise kendilerine sunulan imkandan memnun olduklarını aktardı.

Gençlerden Aykut Bayandır, kendilerine sunulan imkan nedeniyle yetkililere teşekkür ederek, "Buraya gelerek farklı bir deneyim ve tecrübe yaşadık. Çok önemli bilgiler edindiğimizi düşünüyorum. Bütün gençlere buraya gelerek görmelerini tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Ümit Bulut ise astronomi eğitimi almaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Belki hayatımızda hiç göremeyeceğimiz birçok deneyimi burada yaşadık. Teleskop üzerinden farklı gezegenleri görme imkanı bulduk." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA