Çin Uzaya Deprem İzleme Uydusu Gönderdi

Yörüngesine gönderilen Cang Hıng1 uydusu dünyadaki depremleri izlemek için kullanılacak.

Çin Uzaya Deprem İzleme Uydusu Gönderdi
Çin, depremlerin elektromanyetik alanlarını ölçmek için sismo-elektromanyetik uyduyu uzaya gönderdi.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin Deprem İdaresi ve (CEA) ve Çin Uzay Teknolojisi Akademisi'nin geliştirdiği 'Cang Hıng-1' adlı uydu, Uzun Yürüyüş (Çang Cıng) 2D roketiyle ülkenin kuzeybatısındaki Gobi Çölü'nde bulunan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi'nden yörüngesine yollandı.

Dünyadan yaklaşık 500 kilometre uzaklıktaki yörüngesine yerleşecek 'Cang Hıng-1' sismo elektromanyetik uydu, bilim insanlarının dünyadaki elektromanyetik alanları, iyonosferi ve yüksek enerji partiküllerini izlemesine yardım edecek.

'Cang Hıng-1', Çin'de 6 ve üzeri, dünyada ise 7 ve üzeri büyüklükte depremleri izleyerek yer küredeki deprem kuşakları hakkında bilgi toplayacak.

İlerleyen dönemlerde, yer kabuğunda elektromanyetik dalgalar meydana getiren depremlerin tahmininde de kullanılması planlanan Cang Hıng-1, çeşitli dedektörlerle donatıldı.

Öte yandan Cang Hıng isminin, milattan sonra 25-220 dönemlerinde yaşamış ve deprem gösterici sismokop cihazının icad edilmesine öncülük eden Çinli bir alimden geldiği belirtildi.

Kaynak: AA