Samsun'da Yangınların Yüzde 40'I Elektrik Kontağından Çıkıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, elektrik kontağına bağlı çıkan yangınların sayısının hızla arttığını belirterek, elektrik tesisatlarının bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiğini söyledi.

Samsun'da Yangınların Yüzde 40'I Elektrik Kontağından Çıkıyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, son zamanlarda yaşanan elektrik kontağından kaynaklı yangınlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Son zamanlarda yangınların yüzde 40 oranının elektriğe bağlı sebeplerden çıktığına dikkat çeken Rıza Zengin, “Son zamanlarda yaptığımız tespitler doğrultusunda çıkan yangınların büyük oranlarının elektriğe bağlı olarak çıktığını görüyoruz. Biz bu konuyla alakalı Elektrik Mühendisleri Odası’yla birlikte zaman zaman bazı çalışmalar da yapıyoruz. Bu sorunu önlemek adına ilçelere giderek bilgilendirme amaçlı bazı toplantılar düzenliyoruz. İnsanların en azından elektrikli cihazları kullanırken daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda bilinçlenmesi gerekir. Bazı eski binalarda özellikle elektrik tesisatlarının bakımsız olduğunu görüyoruz. Binaların tesisatlarında zaman zaman standart dışı uygulamalar olduğu görülüyor. Bazen de kapasitenin dışında bir elektrik tüketimi olduğunda elektrikte aşırı yüklenmeye neden olabiliyor. Aşırı akım sonucunda ise yangınlar meydana gelebiliyor. Özellikle klimalarda aşırı yüklenmeden kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Vatandaşların, özellikle binalara döşenen elektrik tesisatlarına dikkat etmesi gerekir. Bu tesisatların sağlam olması ve standartlara uygun olması çok önemlidir. Basit bit tesisat büyük yangınlara yol açabilir” dedi.



"2 ayda gelen ihbarların yüzde 90’ı asılsız"

Asılsız ihbarların artarak devam ettiğini dile getiren İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, “Asılsız ihbarlar doğru ihbarlar ile kıyaslandığında ciddi oranda yüksek çıkıyor. Yapılan ihbarların çoğu asılsız oluyor. Genel olarak bize 2 ay içerisinde gelen ihbarların yüzde 90’ı asılsız çıktı. Özellikle de gece saatlerinde asılsız ihbarların geldiğini söyleyebiliriz. Asılsız ihbarların gerçek ihbarlara oranla daha yüksek olduğu kesin bir tespittir. Yapılan incelemeler bunu gösteriyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA