Kahta'da Nar Ve Badem İşleme Tesisleri Kuruldu

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, badem, antepfıstığı ve nar üreticisinin pazar sorununa çözüm olması beklenen tesisleri gezdi.

Kahta'da Nar Ve Badem İşleme Tesisleri Kuruldu
Kahta’da yapılan ve Mart ayında açılması planlanan nar işleme tesisini ve Tarım Kredi Kooperatifi bünyesinde olan badem işleme tesislerini ziyaret etti. Nar işleme tesisi olmadığı için nar üretim alanlarında düşüş yaşandığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, pazarlama konusunun çözümü ile birlikte üretimin artacağına işaret etti.

Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, “Kahta ilçemizde önceki yıllarda nar üretim alanlarının hızlı bir şekilde artışı sonucunda 15 bin dönüm alana ulaşıldı. Nar üretim alanlarının artışıyla çiftçilerimiz pazar alanı bulma sıkıntıları nedeni ile ürünlerini satamaz oldu. Nar üreticilerinin yaptığı masraf karşılığında nar fiyatlarının düşüklüğünden dolayı çoğu üreticiler narlarını toplamada işçi parasını karşılayamadığından dolayı ürünlerini toplamak yerine dallarında bıraktılar. Durum böyle olunca geçmişte 15 bin dekarlık nar alanı, şu an 7 bin dekarlık alana düştü. Bu işletmemiz 7 bin dekarın altına düşmemesini sağlayan ve bölge çiftçimizin pazar sıkıntısını ortadan kaldıran firmamıza teşekkür ediyorum. Firmamız ilçemizde yetiştirilen narların Avrupa’ya ihraç edilmesini sağlıyor. Bunun için işletme sahibi Osman Çetinkaya’yı tebrik ediyorum. Devlet’in vermiş olduğu teşviklerle Kahta Organize ve Sanayi Bölgesinde toplamda 3 bini kapalı alan olmak üzere toplam 10 bin metrekare alanda hizmet verecek” dedi.

Turanlı ayrıca, “Bölgemizde son yıllarda önem verilen meyve bahçeciliği, özellikle çiftçilerimizin arpa ve buğday yetiştiriciliğinden vazgeçip bahçeciliğe yönelmesi ile adeta badem diyarı konumuna geldik. Çiftçilerimize ve halkımıza, ekonomik ve istihdam alanı oluşturdu. Hükümetimizin vermiş olduğu destek ve krediler sayesinde Adıyaman bölgesinde 60 bin dekarlık alanda badem yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu tesis badem alanlarının bu seviyeye gelmesinde, çiftçilerin pazar alanı sıkıntısı yaşamamaları için başta TBMM Başkan Vekili Ahmet Aydın’ın girişimi ile finansmanı GAP İdaresinden karşılanan, Tarım Kredi Kooperatifinin bünyesinde kurulumu ve yönetimi sağlanacak olan badem ve fıstığın işlenmesini sağlayacak. Kahta Organize ve Sanayi Bölgesinde toplamda 16 bin metrekare alana sahip, 6 bin metrekare kapalı alanıyla badem ve fıstık yetiştiricilerinin ürünlerini alarak Türkiye’nin tüm illerine ürün tedarikini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Tarım Kredi Kooperatifi Badem ve Fıstık işletme Tesisi Müdürü Ömer Faruk Özbek, “Tesisimizde badem yağı, badem şekeri, kavrulmuş badem, kabuklu fıstık ve fıstık içi olarak ürünler elde edilecek. Türkiye’nin tüm Tarım Kredi Kooperatif şubelerinde ve anlaşmalı kurumlarda ürün satışı yapılacak” dedi.

Kaynak: İHA