Sözlü Açıklaması 'Adana'da Yeni Konut Yapımına İhtiyaç Yok'

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, konut üretiminde nicelikten ziyade niteliğin önemli olduğunu, kentte yeni konut yapımına ihtiyaç olmadığını söyledi.

Sözlü Açıklaması 'Adana'da Yeni Konut Yapımına İhtiyaç Yok'
Sözlü, 12’ncisi düzenlenen Yapı Malzemeleri İnşaat Teknolojileri İş ve İnşaat Makineleri Fuarı’nı gezdi, fuar alanında sektör temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya geldi. Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak nitelendirilen inşaat sektörünün önde gelen firmalarının hazır bulunduğu fuar alanında stantları ziyaret eden Başkan Hüseyin Sözlü, burada yaptığı konuşmada kentsel dönüşüm adı altında yapılan parsel bazındaki yenilemelerin kentsel dönüşüm olmadığını ifade ederek, "Mevcut binaların yıkılıp yeniden yapılan bu yenilemeler yeterli alt yapı ve yol olmadığından ilave alt yapı ve ulaşım problemleriyle bizi baş başa bırakıyor. Bu nedenle yürürlükte olan mevzuat yeniden değerlendirilerek, en az ada bazında yapılan dönüşüm ve yenilemelerle yol ve alt yapısı daha önceden yapılandırılmış doğru ve etkin kentsel dönüşüm hareketine dönüşecektir. Kentsel dönüşüm olarak adlandırılan bu yenilemeler kısa vadede çözüm olarak görünse de orta ve uzun vadede ciddi problemlere dönüşecektir" dedi.

1983’ten sonra kentin kuzeyinde yeni bir Adana oluştuğunu belirten Başkan Hüseyin Sözlü, orada yeni imar düzenlemeleri yüksek verilen yoğunluklarla, sosyal donatılardan yoksun fazla konut yükü meydana geldiğini aktardı. Adana’da kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan yerler bulunsa da kentin yeni konut yapımına ihtiyacı olmadığını söyleyen Başkan Hüseyin Sözlü, "Nitelik nicelikten önemlidir bazen; konut üretimi için de bu durum böyle. Yapı müteahhitleri daha fazla konut üretmektense daha nitelikli konutlar üretmeli. Nitelikli konut üretimiyle ifade etmeye çalıştığım milyonluk daireler, binalar değil; yüksek bütçeli konutlar Adanalı vatandaşlarımız için erişilebilir değil. Adana yüksek bütçeli konut alımını kaldıramamakla birlikte dairelerin küçüldüğü de bir gerçek. Müteahhitler daha küçük daireler üreterek daha fazla tüketiciye ulaşmaya çalışıyor" dedi.

Kaynak: İHA