İttifak yasası Meclis'e gidiyor

Erdoğan Bahçeli arasındaki seçim ittifakı görüşmesi sonucu tam mutabakat sağladı. Mutabakatı içeren 26 madde 21 Şubat'ta Meclis'e sunulacak.

İttifak yasası Meclis'e gidiyor
İttifak yasası Meclis'e gidiyor
AK Parti-MHP ittifakı için Beştepe'de önemli bir randevu vardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi.

Beştepe'de saat 17.30'da başlayan görüşme 45 dakika sürdü.

'BÜTÜN HUSUSLAR NETLİĞE KAVUŞTURULDU'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan ile Bahçeli görüşmesine ilişkin olarak, 'Tam bir mutabakatla, bütün hususlar netliğe kavuşturuldu' açıklamasında bulundu.

İttifak yasası Meclis'e gidiyor

Şentop, '26 maddelik kanun teklifini, AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla, 21 Şubat günü TBMM Başkanlığına sunacağız' dedi.

AK Parti ve MHP'nin seçim ittifakının yasal altyapısını hazırlamak üzere kurduğu milli mutabakat komisyonu modellere ilişkin çerçeveyi hazırlamıştı.

Yüzde 10 seçim barajının korunması, en az yüzde 3 oy alan olan siyasi partilere hazine yardımının sürmesi konularında mutabakat sağlandı.

İttifakla seçime girecek partilerin kurumsal kimliklerinin korunması, oy pusulasında ittifak çatısı altında katılan partilerin amblemlerinin bulunması konusunda da görüş birliği var.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise sadece ittifakın adayının isminin olması, partilerin yer almaması üzerinde duruluyor.

İttifakın iki partiyle mi sınırlı olacağı, başka partilerin katılımının mümkün olup olmayacağı konusuna ise liderler karar verecek. MHP, ittifakın sadece AK Parti ile yapılmasından yana.

Yasalar düzenlemelerin nasıl yapılacağı konusunda tam karar verildikten sonra paket Meclise gönderilecek. Yerel seçimde ittifak düşünülmüyor.

Ancak mahalli seçimlere ilişkin düzenlemeler de ele alınan konular arasında.

Seçilme yaşının 25'te 18'e düşürülmesinin de aralarında bulunduğu düzenlemenin Meclis'e kısa sürede sevk edilmesi bekleniyor.