Türk Kültür Ve Sanatı İngiltere'de Tanıtılacak

İEÜ'den Prof. Dr. Özkavruk:'Osmanlı sanatına ait çokça kullanılan lale, karanfil, çintemani gibi motiflerle katılımcılara iğneli keçe yapmayı öğreteceğiz'

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, Türk kültür ve sanatını İngiltere'de tanıtmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü'nden davet aldıklarını bildirdi.

İEÜ'den yapılan açıklamaya göre, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ve öğretim görevlisi Jovita Sakalauskaite, Yunus Emre Enstitüsü’nün davetlisi olarak Londra'da katılımcılara, keçelerden Osmanlı sanat eserlerinde kullanılan motifleri yapmayı öğretecek.

15 - 20 Mart tarihleri arasında Londra'da gerçekleştirilecek etkinlikte, katılımcılar Osmanlı sanatına ait çintemani, hatai, goncagül, lale, karanfil gibi motifleri işleyecek.

Keçeler, daha sonra telefon kılıfı, tablo, masa süsü gibi çeşitli formlara dönüştürülecek.

Etkinlikte Prof. Dr. Adanır, "Anadolu halıcılığının İngiliz halıcılığının başlangıcına etkisi ve iki ülke arasındaki etkileşim" başlıklı bir sunum da gerçekleştirecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Adanır, Türk kültür ve sanatını tanıtmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü'nden davet aldıklarını belirterek, "Keçeleştirilmiş tekstil yüzeyi üzerine iğneler yardımıyla yün lifleri kullanarak, desen ve motif oluşturacağız. Osmanlı sanatına ait çokça kullanılan lale, karanfil, çintemani gibi motiflerle katılımcılara iğneli keçe yapmayı öğreteceğiz. Geleneksel kültürümüzde yer alan keçenin sanatsal yansımalarını, yapım sırasında gösterme olanağı yakalayacağız." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA