Fas'taki Kitap Fuarında Hattatlar Buluşması

Yunus Emre Enstitüsü Rabat Türk Kültür Merkezi standında, Türk hattat Yayla ile Faslı hattatlar bir araya geldi Hattat Yayla: 'Fas'ta Türklere ve geleneksel sanatlarımıza büyük bir ilgi var'.

Fas'taki Kitap Fuarında Hattatlar Buluşması
Fas'ta 24. Uluslararası Kazablanka Kitap Fuarı'nda Türkiye'yi temsil eden Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Rabat Türk Kültür Merkezi standında, Türk hattat Hasan Yayla ile Faslı hattatlar bir araya geldi.

YEE ve Okçular Vakfının düzenlediği kültürel faaliyet kapsamında bir araya gelen hattatlar, YEE standında yaptıkları atölye çalışmasının ardından aharlı kağıda imzalarını attı.

AA muhabirine konuşan Hasan Yayla, merkezi İstanbul'da bulunan Okçular Vakfında hattat olarak görev yaptığını söyledi.

Fas'a, YEE ve Okçular Vakfının ortak projesi kapsamında geleneksel Türk hat sanatını tanıtmak amacıyla geldiğini belirten Yayla, şöyle konuştu:

"Çok güzel karşılandık, fuar ziyaretçileri bize büyük teveccüh gösteriyor. Ayrıca Faslı hattatlar ile bir araya gelme fırsatı bulduk, kendileriyle ortak çalışma ve fikir alışverişinde bulunduk. Fas'ta Türklere ve geleneksel sanatlarımıza büyük bir ilgi var. Fas'ın mutlaka görülmesi ve üzerinde çalışılması gereken ülkelerden biri olduğunu düşünüyorum. Fuarda hat sanatına olan ilgilinin yanı sıra Türkçeye karşı da büyük bir alaka var, bunun iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor."

Yayla, YEE ile yaptıkları bu projeye benzer birçok kültürel faaliyetin Türkiye'nin, geleneksel sanatları ve kültürünün tanıtılması için değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

- "Türkiye hüsnühat konusunda zirvede"

Buluşmaya katılan Faslı hattat Muhammed Emzel ise bu sanatı Türk hattat Hasan Çelebi'den öğrendiğini aktardı.

Bu buluşma ile Faslı ve Türk hattatlar arasında bir köprü oluşturmayı, ikili ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Emzel, "Kültürel faaliyet kapsamında birçok hat gösterisi yapılıyor fakat YEE'nin bunun yanında bir hattat buluşmasıyla bizi bir araya getirmesi bizi çok sevindirdi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum." dedi.

Tezhip sanatçısı ve hattat Siham Girvat da hattat buluşmasına çağrılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hattatlar olarak Türkiye'nin hüsnühat konusunda zirvede olduğuna inandıklarını kaydeden Girvat, "Bu yüzden Türkiye'yi ziyaret eden Faslı hattatların çoğu, Türk hattatlardan ders alır." ifadesini kullandı.

Arap dünyasının en önemli kitap fuarları arasında bulunan Uluslararası Kazablanka Kitap Fuarı 18 Şubat'a kadar gezilebilecek.
Kaynak: AA