El İşi İle Sokak Hayvanlarına Bakıyor

Çanakkale'de 17 yaşındaki lise öğrencisi Tuana Çeviker, farklı proje ve organizasyonlarla sokak hayvanlarının mama ve veteriner kontrolü gibi ihtiyaçlarını karşılıyor Çeviker:'El yapımı işlerin ilgi gördüğünü fark ettik. Bunları sattık ve kazandığımız parayla sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşıladık' '150 sokak hayvanının veterinerdeki bakım ve tedavilerini, mama ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdayız. Bunu projemiz kapsamında hazırladığımız kendi el emeği göz nuru ürünlerimizi satarak sağlıyoruz.

El İşi İle Sokak Hayvanlarına Bakıyor
ENGİN ÖREN - Çanakkale'de lise öğrencisi 17 yaşındaki Tuana Çeviker, sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için farklı proje ve organizasyonlar yapıyor.

Küçük yaşlarda astım hastalığına yakalandığını, kedi ve köpek tüylerine alerjisi olduğunu anlatan Çeviker, hayvanları çok sevdiği için hastalığına rağmen onlarla bol bol vakit geçirdiğini, zamanla rahatsızlığında gerileme yaşandığını söyledi.

Akçansa Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi, sokak hayvanlarının içinde bulunduğu zor şartların kendisini üzdüğünü belirterek, "3yıl önce Paşa isimli bir köpek sahiplendim. Paşa'dan sonraçevremdeki hayvanları daha fazla fark etmeye başladım ve içimdenonlara yardım etme isteği geldi. Bu yönde adım atmaya başladım." dedi.

İlk başlarda okul harçlıklarını biriktirip sokak hayvanlarına mama aldığını anlatan Çeviker, "Çeşitli organizasyonlarla sosyal medyadan destek topladım. Bu yıl yardım çalışmalarımın kapsamınıgenişletmeye başladım. Artık hayvan sahiplendirmeleri yapıyoruzve mama için bağışlar geliyor. Yine de maddi sıkıntılarımızvar." diye konuştu.

Annesi ve komşularıyla, sokak hayvanlarına nasıl destekte bulunabileceklerini düşündüklerini anlatan Çeviker, şöyle devam etti:

"Ben bunun için bir proje hazırladım. Onlar bana bu konuda çok büyük destek oldu. El örgüsü yapmaya başladık. El işine kapı süsü ile başladık. El yapımı işlerinilgi gördüğünü fark ettik. Bunları sattık ve kazandığımızparayla sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşıladık. Bu elişlerini, bazen hayvan mamaları ile takas ediyoruz. Bazen de satarakbiriktirdiğimiz paralarla mama alıyoruz ya da hayvanların tedavileriniyaptırıyoruz."

- Su damacanalarından mama kapları yaptılar

Sınıf arkadaşlarının da yardımıyla patik, yelek, hırka, şapka, eldiven, şal ve kapı süsleri gibi el işi ürünler ördüklerini, bunları semt pazarlarında ve sosyal medyada satarak gelir sağladıklarını aktaran Çeviker, 5-10 litrelik su damacanalarından da mama kapları yaptıklarını söyledi.

Çeviker, "150 sokak hayvanının veterinerdeki bakım ve tedavilerini, mama ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdayız. Bunu projemiz kapsamında hazırladığımız kendi el emeği göz nuru ürünlerimizi satarak sağlıyoruz." dedi.

Komşu Nurgül Başaran, Çeviker'e destek vermekten çok mutlu olduğunu ifade ederken, anne Ayla Çeviker de kızının sokak hayvanlarının dostu olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA