Bodrum'da 'Büyük İskender'in Halikarnassos Kuşatması' Konferansı

Bodrum ilçesinde, "Büyük İskender'in Halikarnassos Kuşatması" konulu konferans düzenlendi.

Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle Akademia Vakfı tarafından Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Demir konuşmacı olarak katıldı.

Demir, Halikarnassos kentinin iki ana kapısı olduğunu, bunlardan birinin doğuda Mylasa Kapısı diğerinin de hala ayakta duran ve iki adet güçlü savunma kulesi ile desteklenmiş Myndos Kapısı olduğunu söyledi.

Mylasa kapısının modern yapıların altında kaldığına değinen Demir, "Bu kapının uzun yıllar önce yıkılıp yok olduğu söylenebilir. Myndos kapısı ise Arrianos'ta geçen tripylon ile bir tutulmaktadır. Kapı üç adet geçitten oluşuyor ve iki tane büyük ağır silah kulesi ile korunmuştur." dedi.

Kulelerin kent duvarında 26 ve 23 metrelik alanı kapsayan bir çıkıntı yaptığına işaret eden Demir, bunların surlara 3 metre genişliğindeki duvarlarla bağlandığına ve bu şekilde içte büyük bir avlu elde edildiğine dikkat çekti.

Mausolos'un çok önemli çalışmalar yaptığına işaret eden Demir, şöyle konuştu:

"O dönemde Mausolos'a çok şey borçlular. Bugünkü limanın yanında gizli bir limanın olduğu da söyleniyor. Artemisia'nın surların arkasında kalan bu gizli limandan gemilerini çıkartarak Rodos'u işgal ettiğine dair bilgilerde mevcut. Bazı tarihçiler bunun doğru olmadığı yönünde fikir beyan ediyorlar. Bununla ilgili ben 'Artemisia ve Rodos' başlıklı bir makale yazmıştım. Bunun aslında doğru olabileceğini içeren. O dönemde Karya'daki kadın yöneticilerin ne kadar etkili oldukları da böylece karşımıza çıkıyor."

Yaklaşık iki saat süren ve tarihçilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta, Büyük İskender'in özellikle MÖ 334 yılı sonbaharında gerçekleştirdiği Halikarnassos Kuşatması saldırıları ve savunma mekanizmaları anlatıldı.

Kaynak: AA