'Türkiye Açısından Diplomasi Başarısı'

DEİK TürkiyeABD İş Konseyi Başkanı Yalçındağ: 'İlişkilerdeki bu normalleşme eğiliminin, ülkeden ülkeye ekonomi ve ticaretin gelişmesine de katkıda bulunacağına eminim' TürkiyeABD İş Konseyi (TAİK) Yönetim Kurulu Üyesi Alptekin: 'İleride uluslararası ilişkiler tarihini okuyanlar bu ziyareti Türkiye açısından diplomasi başarısı olarak okuyacak' 'ABD bize doğru bir adım attı. Biz geri adım atmadık. Biz prensipli ve dik bir duruş sergiledik. Haklı olduğumuz konulardan vazgeçmedik' 'Ne olacak endişesiyle bekleyen tüketicinin bu anlamda rahatlayacağını düşünüyorum. Bu olumlu hava reel sektör ve perakendenin yanı sıra gayrimenkul ve otomotiv alanlarına dahi yansıyacak'

HANDAN GÜNEŞ - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türkiye ziyareti sonrası yapılan ortak açıklamayı Türkiye açısından diplomasi başarısı olarak yorumlayan iş dünyası, bu olumlu havanın piyasa ve genel ekonomiye de yansıyacağını ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı kabulünün ardından Türkiye-ABD ortak açıklamasında iki ülke arasındaki sorunların çözümü için en geç mart ortasına kadar ortak mekanizma kurulması kararlaştırıldı.

Türkiye ve ABD stratejik ortaklığı hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye'nin güvenlik kaygılarının Amerikalı müttefikler tarafından da algılanmış olduğu izleniminin dile getirilmesinin olumlu olduğunu belirterek, "Varılan mutabakattaki en önemli unsur, iki müttefik arasındaki iletişim sorununu ortadan kaldırmak için çalışma grupları oluşturulmasının ve bunların da hemen, mart ayının ilk yarısında çalışmaya başlayacağının açıklanmasıdır." dedi.

Atılan adımı normalleşme yönünde, iyi niyetli bir adım olarak görüp, desteklediklerini aktaran Yalçındağ, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde de iki devlet arasında güvenin tekrar inşa edilmesi üzerine somut kararlar alınıp uygulanmasını umuyoruz. İlişkilerdeki bu normalleşme eğiliminin, ülkeden ülkeye ekonomi ve ticaretin gelişmesine de katkıda bulunacağına eminim. Sıkıntılı döneme rağmen, Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin Donald Trump'ın iş başına gelmesinden itibaren 1 yıl içinde yüzde 32,4 artış göstermiş olması,siyasi ilişkilerdeki gelişmenin ekonomik ilişkileri daha da geliştireceği inancımızı pekiştiriyor. Trump'ın Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, yeni vergi düzenlemeleriyle birlikte herkesi ABD’de yatırım yapmaya çağırmış olması, hem Amerikan hem Türk yatırımcılara yeni fırsatlar sunuyor. Siyasi ilişkilerin normalleşme eğilimine girmesiyle yeni boyutlar kazanan bu fırsatın iyi değerlendirilmesi için biz de DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) olarak üzerimize düşeni yapacağız."

- "Daha iyisi beklenemezdi"

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Yönetim Kurulu Üyesi Ekim Alptekin ise ABD Dışışleri Bakanı Tillerson'ın ziyaretinin ardından olabilecek en iyi sonucun alındığını belirterek, "İleride uluslararası ilişkiler tarihini okuyanlar bu ziyareti Türkiye açısından diplomasi başarısı olarak okuyacak." dedi.

Ziyaretin kendisinin bile güven veren bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Alptekin, "ABD bize doğru bir adım attı. Biz geri adım atmadık. Biz prensipli ve dik bir duruş sergiledik. Haklı olduğumuz konulardan vazgeçmedik. ABD Türkiye'nin önemini gözeterek en azından bugün için doğru noktaya vardı. Hep birlikte tekrar güveni inşa etmek için gerekli olan ziyarette detayları konuşulan somut adımların atılmasını bekleyeceğiz." diye konuştu.

Alptekin, Menbiç'in kısa vadede en önemli konu olduğunu dile getirerek, "Daha önce YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekileceğine dair verilen sözler vardı. Onu artık göreceğimizi düşünüyorum. Televizyonda izlerken 'ziyaretten yeni bir şey çıkmadı, kriz ortamı devam ediyor' yorumlarının yapıldığını görüyorum. Bu yorumların hatalı olduğunu düşünüyorum. Sıfırı en kötü, 100'ü de en iyi sonuç olarak derecelendirecek olursak, 100 olan maksimum sonucu aldığımızı görüyorum. Daha iyisi beklenemezdi." ifadelerini kullandı.

ABD ile kriz ortamının piyasalar tarafından satın alınması nedeniyle düzeltme hareketinin görüleceğini kaydeden Alptekin, şu bilgileri verdi:

"Herkes bu ziyareti bekliyordu. Küçük de olsa kısa ve orta vadede piyasalarda iyileşme görürüz. Suriye konusunda müttefikimizle bir anlaşmazlık oluşması vatandaşa endişe aşılamıştı. Ben artık onu aşacağımızı düşünüyorum. En azından yurt dışındaki yatırımcılar bu ziyaretten çok olumlu bir sonuç çıkaracak. İnsanların para harcamakta çekinceli davrandıklarını görüyoruz. Ne olacak endişesiyle bekleyen tüketicinin bu anlamda rahatlayacağını düşünüyorum. Bu olumlu hava reel sektör ve perakendenin yanı sıra gayrimenkul ve otomotiv alanlarına dahi yansıyacak."

Kaynak: AA