Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar'dan 'Tencere Yemeği' Çağrısı

Ünlü Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, paketlenmiş hazır gıdaların zararlarına değinerek, “Piyasadaki ürünlerin hiçbirinin yenebilir özelliği yok. Tencere yemekleri gibi geleneksel beslenme şekline geri dönülmesini öneriyorum’’ dedi.

Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar'dan 'Tencere Yemeği' Çağrısı
Beyoğlu Belediyesi, vatandaşların soğuk kış aylarında sağlığını korumalarına yardımcı olacak “Kışın Sağlıklı Kalmanın Anahtarı” başlıklı bir konferans düzenledi.

Fetihtepe Semt Konağı’nda gerçekleştirilen konferansa ünlü Onkoloji Doktoru Yavuz Dizdar’ın yanı sıra Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansta konuşan Dizdar, beslenme biçimleri, paketlenmiş ürünler ve tiroit hastalığı gibi konuları ele alarak, soruları yanıtladı. Ayva ve elma sirkesinin de yapıldığı programda çeşit çeşit bitki çaylarının faydaları anlatıldı.

‘‘Hazır ürünlerden uzak durulması gerek’’

Kadınlara sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunan Dizdar, ‘‘Piyasadaki marketlerden olabildikçe uzak dursunlar. Markete ürün girdiği zaman raf ömrünün uzun olması, bu da bizi bir takım sorunlar yaratıyor. İki aylık yoğurt olmaz, 6 ay dayanan ürün olmaz. Bakliyat, Türkiye menşeli olmayan bakliyat tavsiye etmiyorum. Kesin ilaçlanmış olarak gelir, Kanada’dan Türkiye’ye bakliyat gelmez. Bu tur ürünlerden uzak olmalarını ama bu işi de sıkıntı haline getirmemelerini konuştuk. Ellerinden gelen önlemi alıp, sonra biraz tevekküllü olmalarını öneriyorum. Kadınlarımız da bunları iyi anlamış. Özellikle pazara gitmelerini ve etraflarındaki küçük üreticileri desteklemelerini öneriyorum. Sütü mümkün olduğunca sokaktan alsınlar, kendilerine bir sütçü edinsinler. Evde turşu, sirke yapma gibi alışkanlıkların baştan kazandırılması için çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘‘Tencere yemekleri tüketmeliyiz’’

Piyasadaki ürünlerin hiçbirinin yenebilir özelliği olmadığını ifade eden Dizdar, ‘‘Geleneksel beslenmeye geri dönmeleri için uyarılarda bulunuyoruz. Bunun içerisinde paça, işkembe gibi tencere yemeklerine kadar birçok seçenek var. Hazır olandan uzak durmak genel ilkemizdir. Tavuğu şişirmenin değişik yöntemleri vardır, antibiyotikle hızlı büyütüyorlar, enjeksiyon ile, su koyma, jel üretme gibi videolar dolanıyor. Hayvanın daha büyük ve gösterişli görünmesi için bunu otomatik hale getirmişler. Şu an piyasada tavuk yok zaten. Beyaz et, piliç dediğimiz şeyde antibiyotik yükü pozisyonunda. Biz de bu konuda gerektiği yerlerde uyarılarda bulunuyoruz. Hanımlarımız zaten bu durumun yeterince bilincindeler. Pazardan köy tavuğu bulurlar ise alırlar, yoksa almaları gerekmiyor’’ diye konuştu.



‘‘Toplumumuz giderek daha da bilinçleniyor’’

Programa katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, ‘‘Toplumumuz giderek daha da bilinçleniyor. Aileler de özellikle hanımefendiler, çocuklarının ve ailelerinin sağlık durumlarıyla ilgili yakından ilgililer. Bizim de ilçemizde 15 adet semt konaklarımız var. Buralarda yaygın bir biçimde seminerler veriyoruz. Uzman doktorlar eşliğinde, sağlıklı beslenme konusunda görüşler alıyoruz. Sağlıklı beslenmede bizleri ayakta tutacak bilgileri vermek ve onlara görsel olarak da doğruyu anlatacak organizasyonları sürekli yapma kararı aldık’’ dedi.

Kaynak: İHA