Merkel-Gentiloni Ortak Basın Toplantısı

Almanya Başbakanı Merkel: '(Avrupa Birliği'nde) Dış politika faaliyetlerimizde daha fazla ortaklığa ihtiyacımız var' İtalya Başbakanı Gentiloni: 'Avrupa’nın şimdi adım adım ilerlemesi ve yeniden gelişmeyi başarabileceğini kanıtlaması lazım'.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nde (AB), üye ülkelerin dış politikadaki faaliyetlerinde daha fazla ortaklık yapmalarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Merkel, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasında büyük sorunların bulunmadığını ve görüşmede daha çok Avrupa Birliği’ne ilişkin konuların ele alındığını ifade etti.

İtalya’nın Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşan sığınmacılara ilişkin fevkalade işler yaptığını belirten Merkel, bundan dolayı İtalyan hükümetine ve mevkidaşına teşekkür etti.

Merkel, Almanya'da kurulacak yeni hükümette Avrupa ile ilgili politikalarda öncelikleri hangi konulara vereceğine ilişkin bir soru üzerine AB Konseyi'nde dış politika üzerine görüşülmesinin önemli olduğunu söyledi.

Çin ve Rusya ile ilgili sınamaların üstesinden gelinmesi gerektiğini belirten Merkel, "Dış politika faaliyetlerimizde daha fazla ortaklığa ihtiyacımız var." dedi.

Afrika politikasında AB üyelerinin ortaklığının çok iyi işlediğini, dünyanın diğer bölgeleri için de buna ihtiyaç duyulduğunu belirten Merkel, ancak bu konunun bu ay ve gelecek ay yapılacak AB Konseyi toplantılarında ele alınmayacağını kaydetti.

Geçmiş yıllarda Avro Bölgesi’nde yaşanan mali krize de değinen Merkel, Yunanistan’ın ilerlemeler kaydettiğini belirterek, bu konuda yeni bir döneme girildiğini, tüm ülkelerde ekonomilerin büyüdüğünü ve işsizliğin azaldığını belirtti.

- "Avrupa'nın yeniden gelişmeyi başarabileceğini kanıtlaması lazım"

İtalya Başbakanı Gentiloni de, ilişkileri iyi olan Almanya ve İtalya’nın diğer ülkelerle birlikte Avrupa’nın gelişmesine katkı sağlayabileceğini söyledi.

Avrupa’nın mali krizden çıktığını belirten Gentiloni, "Avrupa’nın şimdi adım adım ilerlemesi ve yeniden gelişmeyi başarabileceğini kanıtlaması lazım." dedi.

Avrupa’daki iltica sisteminde reform yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Gentiloni, bu konuda AB’de müzakerelerin sürdüğüne dikkati çekti.

Burada AB’ye üye ülkelerin sorumluluk alması ve dayanışma göstermesi gerektiğini vurgulayan Gentiloni, bazı ülkelerin sorumluluklarını yerine getirmemelerinin kabul edilemeyeceğini dile getirdi.
Kaynak: AA