Libya'daki Mültecilerin Tahliyesi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği son üç ayda bin 84 mülteciyi Libya'dan tahliye etti BMMYK Orta Akdeniz Bölgesi Özel Elçisi Cochetel: 'Tahliyeler, uluslararası dayanışmanın mülteciler üzerindeki etkisinin en güzel örneği ancak hala yapılacak çok şey var. Şu ana kadar sadece 16 bin 940 kişiyi, Orta Akdeniz üzerinde yer alan 15 iltica ülkesine yerleştirme fırsatı bulduk'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), üç ayda bin 84 mültecinin Libya'dan tahliye edildiğini duyurdu.

BMMYK'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, salı günü başkent Trablus'tan kalkan bir uçakla Nijer'e 128, çarşamba günü de İtalya'nın başkenti Roma'ya 150 göçmenin gönderildiği bilgisi paylaşıldı.

Komiserliğin üç aydan bu yana yürüttüğü çalışmalar kapsamında bin 84 mültecinin tahliye edildiği belirtilen açıklamada, BMMYK'nin mülteciler için üçüncü ülkelerde kalıcı çözüm arayışı içinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Roma'ya gönderilen ve kadın ile çocuklardan oluşan 150 göçmenin, ismi belirtilmeyen makamlarca uzun süre alıkonulduğu aktarıldı.

BMMYK Orta Akdeniz Bölgesi Özel Elçisi Vincent Cochetel, tahliye işlemlerinin Libya'da mahsur kalan bini aşkın mülteci için yeniden yaşam imkanı sağladığını, 2018'in sonuna kadar binlerce mülteciyi daha tahliye etmeyi umduklarını bildirdi.

"Tahliyeler, uluslararası dayanışmanın mülteciler üzerindeki etkisinin en güzel örneği ancak hala yapılacak çok şey var. Şu ana kadar sadece 16 bin 940 kişiyi, Orta Akdeniz üzerinde yer alan 15 iltica ülkesine yerleştirme fırsatı bulduk." ifadelerini kullanan Cochetel, tüm ülkeleri Libya'daki mülteciler için çözüm olacak ek alanlar açmaya çağırdı.

Libya, deniz yoluyla Avrupa'ya geçmek isteyen Afrikalı göçmenlerin ana kapısı olarak biliniyor. Son üç yılda bu yolu kullanarak Avrupa'ya gitmek isteyenlerin sayısının 150 bini aştığı ifade ediliyor.
Kaynak: AA