İBB 20 Binin Üzerinde Hayvanı Kısırlaştırdı

Kentte, toplam 7 bin 600 kapasiteli 5 hayvan bakımeviyle 724 hizmet veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, geçen yıl 20 bin 496 hayvan kısırlaştırırken, 28 bin 949 hayvan da mikroçip takarak kayıt altına alındı.

Toplam 7 bin 600 kapasiteli 5 hayvan bakımeviyle 7-24 hizmet veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, geçen yıl 20 bin 496 hayvan kısırlaştırırken, 28 bin 949 hayvan da mikroçip takarak kayıt altına alındı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın arazisinde 10 yıl önce yapılan Cebeci Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi'nin 10 yıl süreyle daha İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce işletilmesini içeren rapor, İBB Meclisi'nde oy çokluğuyla onaylandı.

Sahipsiz hayvanların bakım ve tedavisine yönelik özel bir hassasiyet gösterdiklerini belirten Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, "Avrupa ve ABD sahipsiz hayvanları uyuturken, biz en modern tesislerde bakım ve tedavilerini yaparak doğal ortamında yaşatıyoruz." dedi.

Raporun oylanmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sahipsiz hayvanlara yönelik hizmetlerini anlatan İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Temel Başalan da, hayvan bakımevlerinde kısırlaştırma, aşılama, bakım ve tedavi hizmeti verildiğini kaydetti.

Hayvanların sürekli bakımevlerinde tutulmadığını belirten Başalan, şöyle devam etti:

"İşlemler tamamlandıktan sonra doğal ortamına bırakılıyor. Bakımevlerimiz ayrıca tüm ilçe belediyelerine de hizmet veriyoruz. Kısırkaya ve Pendik Tepeören Hayvan Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanları Avrupa'nın en modern bakımevleri. Alttan ısıtmalı, yavru hayvan bölümlerinden en ileri teknolojiyle donatılmış ameliyathanelere kadar veteriner hizmetleri açısından ihtiyaç duyulabilecek tüm donanım mevcut durumda. Fatih'teki hayvan hastanemizde en büyük ameliyatlardan diş tedavisine kadar hayvanların her türlü tedavisi dünyanın en modern tıbbi cihazlarıyla gerçekleştiriliyor. Belediyesi olarak, sadece 2017'de 61 bin 477 hayvanın tedavisini yaptık. 31 bin 946 hayvanı aşıladık. 20 bin 496 hayvanı kısırlaştırdık. 28 bin 949 hayvana da mikroçip takarak kayıt altına aldık. İstanbul'da yaptığımız aşılama, tedavi ve bakım çalışmaları neticesinde 2 yıldır hiçbir kuduz vakasına rastlanmadı."

İBB olarak, CHP'li Bakırköy, Sarıyer, Şişli, Maltepe, Kartal belediyelerine de hayvan bakımevlerini açtıklarını ve veteriner kadrosunun birlikte çalıştığını ifade eden Başalan, 24 saat kesintisiz hayvanlara hizmet verildiğini, gece çalışmayan belediyelerin hayvan bakımlarının da yapıldığını ifade etti.

Başalan, İstanbul Şehir Hatları vapurlarında ve İETT otobüslerinde kuş, kedi, tavşanların kafeste yolcu salonunda, köpeklerin ise ağızlık takılarak yolcu salonu dışında seyahat edebildiğini belirtti.

Kaynak: AA