Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Aşçı Arnavutluk'ta

Aşçı: 'Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini artırmak istiyoruz. Bulunduğumuz ticaret hacminin iki ülkenin potansiyellerine uygun olmadığını düşünüyoruz'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini artırmak istediklerini belirterek, "Bulunduğumuz ticaret hacminin iki ülkenin potansiyellerine uygun olmadığını düşünüyoruz." dedi.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Müsteşar Aşçı'nın da katılımıyla Türk ve Arnavut gümrük idareleri ile şirket temsilcilerinin katıldığı çalışma toplantısı düzenlendi.

Arnavutluk-Türkiye Ortak Gümrük Komitesi kapsamında Arnavutluk-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odasınca (ATTSO) Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliğinin de desteğiyle gerçekleştirilen toplantıda, şirketlerin iki ülkenin gümrüklerinde karşılaştığı sıkıntılar ile gümrük alanındaki iş birliği ele alındı.

Aşçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Arnavutluk gümrük idaresiyle yılda en az bir kez bir araya geldiklerini söyledi.

Bu görüşmelerde iki dost ülkenin gümrük idareleri arasındaki karşılıklı yardımlaşma, sorunları ve sıkıntıları gidermeye yönelik konuları ele aldıklarını belirten Aşçı, şunları kaydetti:

"Ülkeler arasındaki gümrük işlemlerinin hızı ve kolaylığı ticareti etkiliyor. Arnavutluk ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini artırmak istiyoruz. Bulunduğumuz ticaret hacminin iki ülkenin potansiyellerine uygun olmadığını düşünüyoruz."

Arnavutluk'un Türkiye gibi bir transit ülke olduğunu anımsatan Aşçı, “Buradan da çok geçişler var. Bu transit geçişleri nasıl daha güvenlik ve ehemmiyet açısından kontrol edebiliriz, ticareti artırmak adına nasıl daha kolay yapabiliriz, bu anlamda hem ehemmiyet güvenini sağlayacağız hem de hızı sağlayacağız, bunun için çalışacağız.” diye konuştu.

Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ticaret hacminin 500 milyon dolar olduğunu, yetersiz buldukları bu miktarı artırmak istediklerini dile getiren Aşçı, “Çünkü Türkiye ve Arnavutluk coğrafi olarak birbirine çok yakın iki ülke. Her ne kadar iki ülke arasında bir sınır olmasa da biz Arnavutluk’u kardeşimiz, komşumuz olarak görüyoruz. Onun için de ticaret yaparak hem Arnavutluk halkının hem de Türk halkının kazanmasını istiyoruz.” dedi.

Arnavutluk-Türkiye Ortak Gümrük Komitesi kurulması kararını Arnavutluk Gümrük İdaresi Başkanının 2016 yılındaki Türkiye ziyareti sırasında kararlaştırdıklarını hatırlatan Aşçı, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu komite henüz tam olarak kurulmuş değil. Bugün de konuşacağımız konularda özellikle bahsettiğim ehemmiyet, güvenlik açısından. Özellikle uyuşturucu, silah, alkol, sigara gibi vergisi yüksek ürünlerin kaçak olarak, ekonomik olarak, kaçakçılığın engellenmesi için iş birliği yapmamız lazım. Bu anlamda, trans işlemleri, X-Ray kullanımı, detektör köpek kullanımı ile risk analizlerini nasıl yapacağımızı, kontrolleri nasıl hızlı yapacağımızı konuşacağız.”
Kaynak: AA