Fatih Altaylı'dan dikkat çeken iddia

Fatih Altaylı ABD Savunma Bakanı James Mattis’in "YPG ile PKK’yı savaştırabiliriz" teklifine ilişkin ilginç bir değerlendirmede bulundu.

Fatih Altaylı'dan dikkat çeken iddia
Fatih Altaylı'dan dikkat çeken iddia
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'ye sunduğu 'YPG ile PKK'yı savaştırabiliriz' teklifi hakkında dikkat çeken bir iddia ortaya attı.

'Bu teklif ABD'nin bir politika değişikliğine işaret ediyor olabilir' diyen Fatih Altaylı ABD'nin PKK'yı ortadan kaldırıp bunun yerine Avrupa tarafından birkaç yıldır legalleştirilen ve terör örgütü sınıfına sokulmayan YPG'yi koymak ve böylelikle Türkiye'nin “Biz Türkiye'de 35 yıldır kan döken bir terör örgütüyle mücadele ediyoruz” deme haklılığını elinden almak istiyor olabilir iddiasında bulundu.

İşte Fatih Altaylı'nın yazısındaki o bölüm;

ABD, Kandil kadrosunu tasfiye mi etmek istiyor!

BİZİM Savunma Bakanı Canikli, ABD Savunma Bakanı Mattis ile görüştü.

Anladığım kadarıyla toplantıları bayağı eğlenceli olmuş.

Çünkü sonrasında yapılan basın toplantısında, Canikli ilginç bir açıklama yaptı.

ABD'li bakan, Türk meslektaşına “PKK ile YPG'nin aynı şey olmadıklarını” söylemiş ve sonra da eklemiş: “İsterseniz YPG ile PKK'yı savaştıralım.”

Böyle bir teklif gerçekten yapılmamış olsa Canikli'nin uyduracak hali yok.

Yapılmış ise teklife “Komik” deyip geçmek çok da doğru değil.

ABD raporları bile PKK ile YPG'nin aynı örgüt olduğunu söylediği halde, Türk bakanla alay edercesine böyle bir teklif getirmek, ABD'nin bir politika değişikliğine işaret ediyor olabilir.

Bu değişiklik şöyle özetlenebilir:

ABD, kendisinin bile terör örgütü olarak tanıdığı, Avrupa Birliği ülkelerinin hemen hepsinin “terör örgütü” olduğunu kabul ettiği ve sadece Rusya'nın terör örgütü yaftasını yapıştırmadığı PKK'yı yavaş yavaş ortadan kaldırmak, bunun yerine de ABD, hatta Avrupa tarafından birkaç yıldır legalleştirilen ve terör örgütü sınıfına sokulmayan YPG'yi koymak ve böylelikle Türkiye'nin “Biz Türkiye'de 35 yıldır kan döken bir terör örgütüyle mücadele ediyoruz” deme haklılığını elinden almak istiyor olabilir.

Bunun sonucunda Kandil'deki “eski liderlerin” ve Öcalan'ın tasfiye edilip bir dönem Türkiye'nin de muhatap aldığı Salih Müslim'in “Kürtlerin lideri” diye “Batı'nın muhatabı” olarak parlatılacağını öngörmek de yanlış olmaz.

Eğer ABD'li savunma bakanının teklifi gerçekten yapıldıysa ve ciddi ise makul tek gerekçe bu olabilir.