AB Bakanı Çelik Sofya'da (1)

Çelik: '(Zeyti Dalı Harekatı) Kendi güvenliğini sağlamasının yanı sıra Türkiye'nin yaptığı bu iş aynı zamanda Avrupa'nın da güvenliğini sağlamaktadır. Dolayısıyla müttefikimizlerden ve AB ülkelerinden beklentimiz Zeytin Dalı operasyonuna tam destek vermeleridir' 'Hukuka uygunluk meselesi açısından bakıldığında, bugün birçok büyük ülkenin dünyanın çeşitli bölgelerinde yürüttüğü aktivitelere bakıldığında, Türkiye'nin bunlarla mukayese edilmeyecek kadar uluslararası hukuka uygun davrandığı görülmektedir' 'PYD'nin hakimiyet kurduğu bölgelerde güvenlik açıkları yüzünden, 'yabancı terörist savaşçılar' denilen DEAŞ militanları oradan Türkiye'ye ve Avrupa'ya gelmektedir. Bizim orada sağlayacağımız güvenli bölgeyle birlikte esasında DEAŞ militanlarının da Türkiye ve Avrupa'ya geçişi engellenecektir'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Zeytin Dalı Harekatının Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın da güvenliğini sağladığını belirterek, "Dolayısıyla, müttefikimizlerden, AB ülkelerinden beklentimiz Zeytin Dalı Operasyonuna tam destek vermeleridir." dedi.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısının (Gymnich) ardından basına açıklamalarda bulunan Çelik, toplantının temel konularının savunma ve güvenlik olduğunu anımsatarak, Türkiye'nin Avrupa için bu konunun merkezinde olduğunu belirtti.

Çelik, toplantıda Zeytin Dalı Harekatına ilişkin ayrıntılı bilgi verdiğini anlatarak, "Bazı kaygılar ve endişeler sürekli olarak dile getiriliyor. Özellikle vurguladığım konular şunlardır. Zeytin Dalı Operasyonu kayıtsız şartsız uluslararası hukuka uygun bir operasyondur. Türkiye'nin etrafında bir terör koridoru oluşturulmaya çalışılıyor. Bu terör koridoruna karşı en güçlü şekilde tepki vermemizden daha doğal bir şey yoktur." dedi.

PKK'nın PYD/YPG adı altında Suriye'de aktif bir şekilde faaliyet gösterdiğini Batılı ülkelerin istihbarat raporlarının da ortaya koyduğunu hatırlatan Çelik, "Hukuka uygunluk meselesi açısından bakıldığında, bugün birçok büyük ülkenin dünyanın çeşitli bölgelerinde yürüttüğü aktivitelere bakıldığında, Türkiye'nin bunlarla mukayese edilmeyecek kadar uluslararası hukuka uygun davrandığı görülmektedir." diye konuştu.

Çelik, PKK'nın Kürtlerin temsilcisi olarak gösterilmesinin temel bir yanlış olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Orada pek çok Kürt grup da esasında bizim Zeytin Dalı Operasyonumuza son derece güçlü bir şekilde destek vermektedir. PKK hakkında, PYD/YPG hakkında en çok şikayet edenler oradaki Kürt gruplardır. Dünya Aramiler Konseyi PKK'nın Hristiyan ve Ermeni çocukları kaçırarak, çocuk asker olarak kullandığı şeklinde şikayetlerde bulunmuştu. Diğer Kürt grupların bölgelerine hakimiyet kurduğu şeklinde şikayetler olmuştu. Biz başından beri söylüyoruz. Bu operasyon Afrin'de bulunan Kürtlere, Suriye'nin genelinde bulunan Kürtlere, Türkmenlere, Araplara uzatılan bir zeytin dalıdır bu. Terör örgütlerine karşı bir operasyondur"

- "Operasyon sonucu, DEAŞ militanlarının Avrupa'ya geçişleri engellencek"

Bazı "etiket oyunlarıyla" PKK'ya karşı yürütülen operasyonun Kürtlere karşı yürütülen bir operasyon gibi gösterilmeye çalışıldığına dikkati çeken Çelik, "Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değildir. Türkiye Suriye'deki Kürtlerin de dostudur, Türkmenlerle ilişkilerimiz zaten tartışma götürmeyecek açıklıktadır. Tarihsel bir ilişkidir. Türkiye, Arapların da dostudur." ifadelerini kullandı.

AB Bakanı Çelik, harekatın DEAŞ'la olan mücadeleyi zayıflatabileceği yönündeki değerlendirmelere değinerek, "Tam tersi olduğu açıktır. Rakka'da olduğu gibi, Afrin'de de PKK'nın PYD ve YPG ile yakın ilişki içerisinde olduğu nettir. Üstelik, PYD'nin hakimiyet kurduğu bölgelerde güvenlik açıkları yüzünden, yabancı terörist savaşçılar denilen DEAŞ militanları oradan Türkiye'ye ve Avrupa'ya gelmektedir. Bizim orada sağlayacağımız güvenli bölgeyle birlikte esasında DEAŞ militanlarının da Türkiye ve Avrupa'ya geçişi engellenecektir. Dolayısıyla PYD ile yürütülen mücadelenin aynı zamanda DEAŞ'la yürütülen mücadeleye de katkı sağlayacağı açıktır." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Astana sürecinde varlığının Cenevre sürecini de destekleyen bir durum olduğunu dile getiren Çelik, "Türkiye Astana sürecinde olmasaydı, Astana ve Cenevre'nin birbirinden kopuk iki ayrı süreç haline geleceğini söyledim. AB'nin bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledim. Türkiye'nin Astana, Soçi ve benzeri yerlerde olmasının aslında AB'nin resmi perspektifi olan Cenevre sürecini destekleyici bir rol oynadığını net bir şekilde ifade ettim." değerlendirmesinde bulundu.

- Türkiye'nin sivil kayıpları konusunda çifte standart

Çelik, ABD'nin bir NATO müttefiki olarak, bir terör örgütüne bir başka terör örgütüyle mücadele için destek vermesinin NATO'nun güvenlik mantığına aykırı olduğuna işaret ederek, ABD'nin verdiği silahların Türkiye'ye, bir NATO ordusu olan Türkiye ordusuna karşı kullanıldığını vurguladı.

Türkiye bir egemen devlet olarak kendi güvenliğini sağladığının altını çizen Çelik, "Ama kendi güvenliğini sağlamasının yanı sıra Türkiye'nin yaptığı bu iş aynı zamanda Avrupa'nın da güvenliğini sağlamaktadır. Dolayısıyla müttefikimizlerden beklentimiz, AB ülkelerinden beklentimiz Zeytin Dalı operasyonuna tam destek vermeleridir." ifadelerini kullandı.

Çelik ayrıca, Türk ordusunun sivil kayıp verilmemesi için en yüksek hassasiyeti gösterdiğine işaret ederek, "Bu konuda, olmayan bir konuda endişe dile getirenler yüzlerce roket atılıp da yaralanan, hayatını kaybeden vatandaşlarımız, yani Türkiye'nin sivil kayıpları konusunda kesinlikle bu şekilde bir endişeyi dile getirmiyorlar. Bu çifte standartlar kaldırılabilir, makul konular değildir." değerlendirmesinde bulundu

(Sürecek)
Kaynak: AA