3. Türkiye Arapça Kitap Ve Kültür Günleri'ne Doğru

Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde 211 Mart'ta düzenlenecek etkinlik kapsamında, '15 Temmuz', 'Şehrin Kandilleri Medreseler' ve 'Mazlumların Sığınağı Anadolu Coğrafyası' adlı fotoğraf sergileri de açılacak.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi (TYB), Halidi Maarif İlim ve Kültür Derneği ve Haşimi Yayınevi tarafından Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, üç farklı fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapacak.

TYB'den yapılan açıklamaya göre, İslam dünyasının önde gelen yayınevleri, yazarları ve alimlerin de katılacağı 3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri'ne Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Sudan, Katar ve Kuveyt başta olmak üzere 22 ülkeden 55 yayınevi ile 300 ilim adamı ve yazar katılacak.

Çeşitli seminer, konferans ve etkinliklerin yapılacağı organizasyon Osmanlı coğrafyasında kurulmuş İslam ülkelerinin ortak miras ve kültür şuurunu tesis etmeyi, karşılıklı olarak yeni nesillerin ortak tarih ve medeniyet algısına katkı sağlamayı amaçlıyor.

"Geçmişin ihyası, geleceğin inşası için medreselerimiz" sloganıyla kapılarını açacak olan ve binlerce Arapça kitabın sergileneceği organizasyon kapsamında çeşitli konferans, seminer, konser, fakülte buluşmaları, söyleşiler ve resim sergileri düzenlenecek.

Türkiye ve İslam dünyasından geniş bir kitleye hitap eden organizasyonda, ortak tarih ve kültüre dair etkinlikler de düzenlenecek. Bu kapsamda 3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri boyunca fotoğraf sergileri de açılacak.

Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2-11 Mart'ta gerçekleşecek etkinlik kapsamında, ziyarete açılacak sergiler "15 Temmuz", "Şehrin Kandilleri Medreseler" ve "Mazlumların Sığınağı Anadolu Coğrafyası" başlıklı temalardan oluşacak.

- "15 Temmuz Destanı" kitabı Arapça'ya çevrildi

3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri Proje Koordinatörü Cezmi Akgül, üç farklı temada fotoğraf sergisi düzenleyeceklerini belirterek, Anadolu Ajansı'nın katkılarıyla 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi açılacağını kaydetti.

Bu sergi sayesinde, 15 Temmuz'u daha çok insana, özellikle İslam dünyasından gelen yayıncı, ilim adamı ve misafirlere anlatabilmeyi amaçladıklarını belirten Akgül, "Şehrin Kandilleri Medreseler sergisi ise tarih boyunca İslam dünyasında birer kandil gibi dönemini aydınlatmış medreseleri konu ediyor. Mazlumların Sığınağı Anadolu Coğrafyası sergisinde de sadece Körfez Savaşı yahut Arap Baharı sonrası Suriye'den gelen muhacirlerle değil, son iki asırdır dört bir yandan mazlumlara sığınak olan Anadolu'nun fotoğraf ve belgelerle hikayesi yer alacak." ifadelerini kullandı.

Organizasyon kapsamında Dr. Hüseyin Okur'un editörlüğünde 15 Temmuz Destanı adlı eser ile Ozan Bodur'un kaleme aldığı "II. Abdülhamid Han'ın Hayatı ve Hizmetleri" ile "Operasyon 1915" adlı kitaplar Arapçaya çevrildi. Üç önemli eser Arap dünyasına da dağıtılacak.
Kaynak: AA