Suriyeli Ravda BM Zirvesinde Ortadoğu'daki Arap Kadınlar Adına Konuştu

Suriye’de 2011 yılında yaşanan iç savaş sonrası 14 yaşındayken ailesi ile Türkiye’ye sığınan Ravda Cuma kendisine verilen Türk vatandaşlığı sonrası New York’taki BM zirvesinde Ortadoğu’daki kadınlar adına konuşma yaptı.

Suriyeli Ravda BM Zirvesinde Ortadoğu'daki Arap Kadınlar Adına Konuştu
Suriye’de yaşanan iç savaşından ardından Türkiye’ye sığınan Ravda Nur Cuma, Avrupa’da eğitim hayatını sürdürmek istemesine rağmen sığınmacı olduğu için hedefine ulaşamamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından köşkte ağırlanan Ravda’ya Türk vatandaşlığı verilmişti. Eğitim hayatını tamamlayan Ravda Suriyelileri temsilen birçok zirve ve platformda konuşma yaparak, ülkelerindeki iç savaş ve sorunlarını dünya gündemine taşımıştı. Ravda Nur Cuma, son olarak davet edildiği BM zirvesinde ilk defa tüm Ortadoğu’daki kadınları temsilen konuşma yaptı.

Kendisine verilen fırsatın her kadına verilmesi gerektiğine dikkat çeken Ravda Nur, “Daha çok eğitim ve bilim üzerine olan 3’üncü Uluslararası Kadın ve Kız Bilim Zirvesinde konuşma yapmak benim için çok heyecan verici bir şeydi. Benim de konuşma yaptığım konular, Ortadoğu’daki kadınlar bu fırsattan en iyi şekilde yararlanması üzerineydi. Genç kızların yurt dışında bilim başta olmak üzere birçok alanda en kolay şekilde eğitim görmeleri üzerine konuşmalar yaptım. Bu alanda istekli olan kadınlara Birleşmiş Milletlerin ve bu alandaki organizasyonların destek vermelerini istedim’’ dedi.

“BM’den burs sözü aldım’’

Yaptığı konuşma sonrası çok takdir kazandığını ve BM’den Derneği için burs alabileceğini belirten Ravda Nur, “Çok güzel çok başarılı bir şekilde döndüğümüzü düşünüyorum. Çünkü bundan sonra çok sayıda genç kadın bilim başta olmak üzere birçok alanda yurt dışında eğitim alarak topluma Ortadoğu’ya faydalı çalışımalar yapacaklar. Bir sürü burs alma sözünü aldık. Çünkü benim kurduğum derneğin çalışmaları da mülteci kızların erken yaşta evlendirilmeyerek okutulması ve çeşitli alanlarda başarı elde etmeleri yönündeydi. Derneğimize bu kadar burs sağlanma sözü gerçekten beni çok mutlu etti. Çünkü bana fırsat tanındığı için ben bu zirveye davet edildim ve söz hakkı verildi.

Benim gibi binlerce Ortadoğulu kadın böyle bir fırsatı bekliyor’’ diye konuştu.

“Savaş çok kötü’’

7 yıldır süren iç savaş dolayısıyla ülkesinin yok olmanın eşiğine geldiğini vurgulayan Ravda Nur, “Savaş çok kötü, insanların ölmesi çok kötü, ülkem başta olmak üzere Ortadoğu’daki savaşın bir an önce bitmesini, barış olmasını istiyorum. Bunun için dua ediyorum. Şimdi de ülkemle ilgili bölünme olayları konuşuluyor. Bu çok kötü, çok üzülüyorum. İnşallah bir gün silahlar susacak ve barış gelecek’’ ifadelerini kullandı.

Film gibi hayat hikayesi

2011 yılında Suriye’de çıkan iç savaş sonrası evi ve okulu bombalanan 14 yaşındaki Ravda Nur Cuma, anne babası ve 9 kardeşi ile birlikte dağlardan yaya olarak 4 saatlik bir yolculuğun ardından Türkiye’ye sığındı. İlk olarak Hatay’ın Yayladağı kampında kaldıktan sonra Kilis’teki mülteci kampına gelen Cuma, burada farklı kişiliğiyle dikkat çekti. Mülteci kampındayken çekilen bir belgeselde yer alan Ravda Nur Cuma’nın hayatı, belgeseli izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini Küllüye’ye davet etmesiyle daha da değişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başarılarından dolayı kendisine istisnai vatandaşlık verilmesinin ardından yurt dışında eğitim gördü. Şimdi Hasan Kalyoncu Üniversitesinde Siyaset bilimleri ve Uluslararası ilişkiler 3’üncü sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Ravda Nur Cuma, kurduğu Ravda Nur Derneği ile Ortadoğu’daki bütün genç kızların eğitimi ve kadınların hayat standartlarını korumak için çalışmalar yapıyor.
Kaynak: İHA