Panorama Müzesi Çalışmalarına Belgesel Çekiliyor

Gaziantep’ta 25 Aralık Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesinin yapım aşamalarını anlatacak belgesel filmi çekiliyor.

Panorama Müzesi Çalışmalarına Belgesel Çekiliyor
25 Aralık 2018 yılında hizmete açılacak Gaziantep Kalesi yakınlarında yıkılan askeri lojmanların yerine kurulacak olan müzede, milli mücadele döneminde, işgalci güçlere karşı şehrin amansız savunması, destansı kahramanlığı, direnişi panoramik yağlı boya çalışmasıyla ete kemiğe bürünecek. 2017 Eylül ayında inşaat çalışmalarına başlanan müze, bitmeden belgeselleşecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılımıyla müzenin temelini atan Büyükşehir Belediyesi, şehre kazandırılacak ölümsüz eserin yapım aşamalarını TRT ekranlarına taşıyacak. Bu kapsamda TRT ekipleri müzenin yapım aşamalarını belgesel filmi olarak çekiyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Büro Daire Başkanlığı (KUDEB)’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “25 Aralık Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi’nin başlangıç aşamasından bitiş aşamasına kadar geçen süreci anlatan bir belgesel filmi çalışmasını TRT ekibiyle başlattık. Dünya’da eşi benzeri olmayacak müzemizde ilerleyen bir inşaatımız, Antalya’da yağlı boya çalışmasının yürütüldüğü bir atölyemiz ve müzemizin içerisinde yağlı boya resmine kadar giden bir teşhir tanzim koridorumuz var. Alınan kararla, bu çalışmaların tamamını bir araya getirerek bir kurguyla ortaya çıkarabilmek için belgesel çalışması başlatıldı, bu kapsamda çekimlerin birinci ayağı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla Antalya’da yağlı boya atölyemizde gerçekleştirildi.

Çekimlerin ikinci ayağı, müze inşaatında TRT İzmir ekibince yapılıyor. Hem Antalya’daki atölyede hem de şantiyedeki çalışmalar günlük kamerayla kayıt altına alınıyor. Aşama aşama çalışmalar belgesel filmine yansıtılacak” denildi. Öte yandan Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, 12 metre yüksekliğinde, 113 metre uzunluğunda panoramik bir yağlı boya çalışması olacak. Müzede ayrıca diorama kısımlarıyla sosyal donatılardan oluşan bölümler de yer alacak. Gaziantep’in yaşadığı zulmü ve gösterdiği kahramanlığın sergilemesinin yanı sıra sanatsal bir değere sahip olması hedeflenen panoramanın içi, yağlı boya tekniğiyle yapılacak. 12 dönüme kurulacak olan panoramada, 12 metre yüksekliğinde, 113 metre uzunluğunda kademeli geçişlerle 1133 metrekare maket alanı, 32 metre çapıyla adeta o günleri yaşatacak hatta içinde hissettirecek. Panoramaya giriş, Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı’nda da etkili bir rol üstlendiği mağara ve livaslarla sağlanacak, panoramaya ulaşana dek, hazırlık bölümüyle görsel ve işitsel anlatım teknikleriyle panorama sahnesine hazırlayacak.
Kaynak: İHA