Muhtarlardan Artvin Valisi Doğanay'a Ziyaret

Artvin Valisi Ömer Doğanay, Borçka ilçesine bağlı ve Gürcistan sınırında bulunan Camili bölgesindeki (Macahel) 6 köyün muhtarını kabul ederek, arılı kovan dağıtımı konusundaki taleplerini dinledi.

Camili köyü Muhtarı Altan Gülbin, ziyarette, Camili Havzası'nın UNESCO tarafından 2005 yılında "biyosfer rezerv alanı" ilan edildiğini söyledi.

Camili Havzası'nın dünyanın üç önemli arı ırkından biri olan "Kafkas" arısının gen merkezi olduğunu belirten Gülbin, "Türkiye'nin ilk biyosfer rezerv alanı olan ve 25 bin 395 hektardan oluşan Camili biyosfer rezerv alanında 23'ü endemik 990 bitki türü yayılış gösteriyor. Bölgede saf Kafkas arısından bal üretilmekte ve her geçen yıl üretici ve arı kolonisi sayısında artış olmaktadır." diye konuştu.

Geçen yıl son yılların en yüksek bal rekoltesini aldıklarını ifade eden Gülbin, Camili bölgesine mayıs ayında dağıtılacak yaklaşık bin 200 arılı kovanın, bölgenin iklim şartlarından dolayı ağustos ayında dağıtılmasını talep etti.

Köy muhtarları, yaşadıkları bazı sorunların çözümüne yönelik Vali Doğanay'dan yardım istedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren Vali Doğanay ise, Camili Havzası'nın doğal ormanlarının yanı sıra endemik zengin bitki çeşitliliğiyle arıcılığa son derece uygun olduğunu söyledi.

Valilik olarak arıcılıkla geçimini sağlayan üreticilere her türlü teknik ve maddi destek verdiklerini vurgulayan Doğanay, Camili ve il genelinde arıcılığı geliştirmek için büyük çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Öte yandan, koruma altında bulunan bölgede 83 arıcı işletmesinde 4 bin 550 aktif arılı kovan bulunuyor.

Kaynak: AA