'Ali Şîr Nevaî Ve Bâbür Şah' Gazeller İle Anıldı

Özbekistanlı Öğrenciler Birliği tarafından Çağatay edebiyatının en önemli değerlerinden olan ‘Ali Şîr Nevaî ve Bâbür Şah’ için, ‘Büyüklerimizin izinden: Nevaî ve Bâbür’ konulu bir anma programı düzenlendi.

'Ali Şîr Nevaî Ve Bâbür Şah' Gazeller İle Anıldı
Çağatay edebiyatının en önemli şahsiyetlerinden olan Nizamüddin Ali Şîr Nevaî ve Zahîrüddîn Muhammed Bâbür için, ‘Büyüklerimizin izinden: Nevaî ve Bâbür’ konulu bir anma programı düzenlendi.

Özbekistanlı Öğrenciler Birliği ve Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma programında, Nevaî ve Bâbür’ün hayatı ve faaliyetiyle ilgili sunumlar yapılarak gazellerine bestelenen ezgiler seslendirildi.

“Özbekler arasında en yaygın isimlerden biri de Ali Şîr’dir”

Ali Şîr Nevaî ve Bâbür Şah’ın hayatıyla ilgili kısa film gösterilerinin de yapıldığı programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Shukhrat Aminov, Özbeklerin Ali Şîr Nevaî’yi severek okuduğuna vurgu yaparak, “Ali Şîr Nevaî yaptığı işleriyle her zaman Özbek halkının gururu ve iftiharı olmuştur. Özbekistan’da Nevaî’nin bütün eserleri birkaç kez neşredildi. Bütün söz varlığını kapsayan mükemmel Nevaî sözlükleri yayımlandı. Özbekistan’ın hangi köşesine gitseniz mutlaka orada Nevaî heykeli ile karşılaşırsınız. En büyük ilimizin adı da Nevaî, en büyük milli parkımız; en büyük kütüphanemiz ve tiyatromuz, caddelerimiz, en iyi ve modern üniversitemiz bu deha zatın adını taşır. Halkımız da gerçekten Nevaî’yi severek okur. Hemen her evde Nevaî eserleri bulunur. Özbekler arasında en yaygın isimlerden biri de Ali Şir’dir” dedi.



“Öğrencilerimiz okullarda Bâbürname’yi severek okumakta”

Özbeklerin Bâbür Şah’ı unutmadığını ve Bâbürname’nin okullarda severek okutulduğunu belirten Başkonsolos Shukhrat Aminov, şu ifadeleri kullandı:

“Zahîrüddîn Muhammed Bâbür ise büyük hükümdar, klasik edebiyat şairi, sanat bilimcisi, etnograf, hayvan ve bitki bilimcisi olduğunu eserlerinden anlıyoruz. Hindistan’da Bâbürler sülalesinin kurucusu oldu. Bu sülale 332 yıl Güney Asya topraklarının barış içinde olmasını sağladı. Ancak, Bâbür hem memleketini, topraklarını anavatanını özledi. Memleketi de asla onu unutmadı. Özbekistan’da Bâbür’ün tüm eserlerinin yanı sıra Bâbür ansiklopedisi, eserleri ve sözlüğü neşredildi. Öğrencilerimiz okullarda Bâbürname’yi severek okumakta. Kısacası hem Nevaî hem Bâbür yurdumuzda her zaman milletimizin öncüsüdür”.

Programın sonunda, ‘Özbekistan kültürü ve tarihi’ konulu resim sergisi açılarak katılımcılara Özbek pilavı ikram edildi.
Kaynak: İHA