Kavak Açıklaması '2017 Yılında 3.9 Milyon Ton Yaş Meyve Ve Sebze İhracatı Gerçekleştirdik'

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Türkiye’nin 2017 yılında 3.9 milyon ton yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Bu ihracattan 2.23 milyar dolar gelir elde edildi. Türkiye’nin en çok yaş meyve ve sebze ürünü ihraç ettiği ülke Rusya" dedi.

Kavak Açıklaması '2017 Yılında 3.9 Milyon Ton Yaş Meyve Ve Sebze İhracatı Gerçekleştirdik'
Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Uluslararası Meyve Sebze Ticaret Fuarı’na (Fruit Logistica) Türkiye’nin milli düzeyde katılımı bu yıl 15’inc, kez Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından gerçekleştirildi.

Toplam 106 bin metrekare kapalı alanda gerçekleştirilen, sektöründe Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı yaş meyve sebze fuarlarından olan ve 130 ülkeden 75 bin ziyaretçisi olan fuarda Türkiye bu yıl bin 14 metrekarelik alanda taze meyve, sebze, narenciye, organik meyve-sebze ve paketleme sektöründen 30 firma ile temsil edildi. Bireysel katılımcılar ile birlikte toplam 42 Türk firması fuara katıldı.

AKİB yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak Türkiye’de koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürütürken, sektörün daha da gelişmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Yaş meyve sebze sektöründeki üretim olanakları, dünyanın birçok ülkesinden talep bulan kaliteli ürünleri ve uluslararası alandaki rekabetçi yapısıyla sektörün başta gelen ülkelerinden biri olan Türkiye, 49.2 milyon tonluk meyve-sebze üretimiyle yaş meyve-sebze sektörü üretiminin daha fazlasını ihracata yönlendirmek, kendisine yeni fırsatlar oluşturmak için Fruit Logistica gibi sektörün kalbinin attığı fuarda yer aldı.

Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, "Fruit Logistica Fuarı, Almanya’nın Türkiye için önemli bir pazar olmasının yanı sıra dünyanın birçok yerinden yaş meyve ve sebze sektörünü temsilen gelen katılımcı ve ziyaretçileriyle iş ilişkileri kurma olanaklarının sağlanabileceği ve sektörle ilgili son eğilimlerin yerinde takip edilebileceği önemli bir organizasyon. Diğer taraftan Fuar, küresel yaş meyve sebze ticaretinde önemli yeri olan Türkiye’nin değişen ve artan tüketici taleplerine cevap verebilmesi ve kendisini tanıtabilmesi için iyi bir fırsat" diye konuştu.



"Geçen yıl 3.9 milyon ton ihracat yaptık"

Türkiye’nin 2017 yılında 3.9 milyon ton yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini ve toplam yaş meyve sebze ihracatından elde edilen gelirin 2.23 milyar dolar olduğunu kaydeden Kavak, "Sektör içerisinde narenciye ihracatı 1.67 milyon ton, yaş meyve ihracatı 1 milyon ton ve yaş sebze ihracatı 1.26 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu ürün gruplarından elde ettiğimiz döviz ise sırasıyla narenciyede 850 milyon dolar, yaş meyvede 793 milyon dolar ve yaş sebzede 563 milyon dolar oldu" dedi.

Almanya’nın yaş meyve ve sebzede üçüncü önemli ihraç pazarları olduğuna vurgu yapan Kavak, "Türkiye’nin en çok yaş meyve sebze ürünü ihraç ettiği ülke Rusya Federasyonu’dur. Bu pazar 638 milyon dolar ile Türkiye yaş meyve sebze ihracatının yüzde 29’unu oluşturuyor. Irak 254 milyon dolar ile yüzde 11 pazar payına sahip ikinci önemli ihraç pazarımız. Almanya 207 milyon dolar ve yüzde 9 pazar payı ile üçüncü önemli ihraç pazarımız. Romanya, Ukrayna, Suudi Arabistan ve Beyaz Rusya ise diğer önemli ihraç pazarlarıdır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA